NeuroXess, un start-up chinez, a făcut două progrese majore în tehnologia interfeței creier-computer (BCI), venind în ajutorul unui pacient cu leziuni cerebrale.
Testarea noii tehnologii BCI a permis, de asemenea, utilizatorului să vorbească cu un model de inteligență artificială (AI) și să opereze un avatar digital, arată publicația Interesting Engineering.
Aceste teste sunt rezultatul unui experiment efectuat în august 2024 la Spitalul Huashan, unde neurochirurgii au implantat în creierul pacientului un dispozitiv BCI flexibil cu 256 de canale, cu un randament ridicat.
Pacientul a fost o femeie în vârstă de 21 de ani cu epilepsie, care avea o leziune care ocupa spațiu în zona motorie a creierului. Folosind această interfață, NeuroXess a putut înregistra și analiza caracteristicile electrocorticogramei (ECoG) din banda gamma înaltă a semnalelor cerebrale ale pacientei.
Potrivit start-up-ului NeuroXess, aceste semnale sunt corelate cu cogniția complexă și sincronizarea neuronală, oferind date detaliate privind activitatea cerebrală, în special informații despre mișcare și senzoriale.
Banda gamma înaltă (70-150 hertzi) a semnalelor ECoG a fost apoi utilizată pentru a antrena un model de rețea neurală care să decodifice în timp real, obținând o întârziere a sistemului de sub 60 de milisecunde. De asemenea, au putut cartografia cu precizie zonele funcționale ale creierului în câteva minute de la operație.
În urma pregătirii, pacientul a putut juca tenis de masă și jocuri pe calculator cu șerpi în doar 48 de ore. În două săptămâni, se pare că pacientul a fost capabil să utilizeze XessOS, sistemul de operare creier-computer al start-up-ului NeuroXess, pentru a opera aplicații obișnuite pentru smartphone, precum WeChat și Taobao.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News