PSnews

Opinii

Un drum de 27 de ani: „Piața nu e moartă; piața se transformă”

Dacă ați citit presa ultimelor săptămâni, probabil că ați văzut deja diverse articole care comparau protestele din Piața Victoriei cu manifestațiile din Piața Universității ale anului 1990, când părinții tinerilor de astăzi demonstrau împotriva Frontului Salvării Naționale (FSN), părintele PSD-ului de astăzi.

Comparația s-ar putea să nu fie tocmai deplasată, iar mai jos v-am făcut o listă de similitudini între atunci și acum.

1. ATUNCI se striga în contramanifestații: „Nu ne vindem țara!”, împotriva ideii de privatizare pentru care se pronunțau opoziția și protestatarii. (S-a văzut ulterior, în toată perioada de tranziție, cum au măcelărit „patrioții” industria, dar asta este altă discuție). Să ne amintim doar de celebra înregistrare de la mineriada din iunie 1990, când un miner vorbea cu seninătate despre minciunile apărute în ziarele puterii, cu privire la drogurile, armele și valuta care ar fi fost găsite în sediile partidelor de opoziție. Amintesc doar eticheta de „moșier” și invectiva aruncată, de exemplu, liderilor PNȚCD Ion Rațiu și Corneliu Coposu: „Voi n-ați mâncat salam cu soia!” (Într-adevăr: Ion Rațiu venea din străinătate, fără să fi fost totuși vreun Rockefeller, însă amara ironie făcea ca țărănistul celălalt, Corneliu Coposu, să fi făcut peste 17 ani de închisoare politică.)

ACUM a apărut în presă manipularea cum că multinaționalele și-ar fi trimis oameni în Piața Victoriei, iritate de creșterea salariului minim (evident, cu o povară pecuniară mai mare pentru angajatori). Site-urile serioase de știri nu s-au repezit să preia această intoxicare, iar cele care, totuși, au făcut-o au retras-o repede, cu scuzele de rigoare. Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a explicat luni pe Inpolitics.ro de ce nu este necesară o asemenea agitație, fiind îndeajuns – în cazul cel mai rău – ca multinaționalele să fie reprezentate în stradă doar de către o mână de oameni din top management, și tot s-ar strânge mulțimi impresionante. (Vom reveni asupra acestui subiect în ultimul punct.)

2. ATUNCI (ca un corolar a ceea ce am scris mai sus): alt motiv de punere la zid din zorii postdecembrismului era acuzația de colaborare cu străinii. De ambele părți. De exemplu, scandarea „Cine-a stat cinci ani la ruși / Nu poate gândi ca Bush” și-a atras replica: „Cine-a stat cinci ani la John / Nu poate gândi ca Ion”.

ACUM este suficient doar să vă amintesc un singur nume: George Soros. Eterna marotă a celor care vor să-i demonizeze pe manifestanții din Piața Victoriei a parazitat dezbaterea publică din cele două campanii electorale ale anului trecut, în special prin Partidul România Unită (PRU), formațiunea de buzunar cu care PSD-ul apuca orice cartof fierbinte și portavocea prin care oamenii lui Liviu Dragnea lansau în spațiul public tot felul de bălării, oricât de abracadabrante ar fi fost ele.

3. ATUNCI se infiltraseră tot felul de aurolaci printre corturile instalate în Piața Universității, mină de aur pentru președintele momentului, Ion Iliescu, care a intrat în istorie prin epitetul „golani” adresat întregii mase de oameni din piață, chiar și celor de bună-credință.

ACUM ciocnirea dintre galeriile de fotbal și scutieri a fost, de asemenea, un bun prilej pentru vocile afiliate coaliției PSD-ALDE de a arăta cu degetul manifestația din Piața Victoriei.

4. ATUNCI Piața Universității era împânzită de corturi, unde manifestanții își înjghebaseră chiar niște mici gospodării. Balconul Universității (una dintre emblemele perioadei) s-a transformat rapid în scenă nu doar pentru discursuri, ci și pentru cântecele unor folkiști precum Cristian Pațurcă, Alexandru Andrieș sau Valeriu Sterian.

ACUM lumea s-a adaptat condițiilor vremii: nu se mai stă 24/24 în Piața Victoriei, fiindcă de jur împrejur găsești chioșcuri și localuri unde îți poți astâmpăra foamea. Cât privește distracția, și ea a evoluat: vuvuzele, proiecții laser ș.a.

5. Așa cum v-am promis, revin la subiectul de la punctul 1. (cel cu „Nu ne vindem țara”): să ne amintim de lozincile de ATUNCI: „IMGB face ordine”, „Noi muncim, nu gândim” sau „Moarte intelectualilor!” și vom avea tabloul manifestațiilor pro-FSN din 1990.

ACUM, în schimb, demonstranții din Piața Victoriei sunt „gratulați” cu epitetul de „tineri frumoși și liberi” și acronimul TFL (variante: „tefelei”, „tefeliști” etc.)

6. Efectul de bumerang: ATUNCI epitetul de „golani” a fost adoptat, până la urmă, de către manifestanții anti-Iliescu, la fel cum ACUM demonstranții din Piața Victoriei se mândresc că sunt „hipsteri”, „tineri frumoși și liberi” etc.

CITIȚI ȘI: Radu Chiriță demască manipulările din jurul legii grațierii

Ca să nu mai lungesc vorba: am scris materialul de față cu maximum de relaxare. NU este războiul meu nici la Victoria, nici la Cotroceni. Am trimis în redacție fotografii din fața Guvernului din seara ciocnirii ultrașilor cu jandarmii, voi trimite și din fața Președinției, în măsura în care manifestația va lua amploare. În rest, înțeleg să contez în ecuație prezentându-mă la vot (atât în alegeri, cât și la referendumuri de suspendare), eventual anulându-mi-l dacă nu găsesc nicio opțiune pe care să pun ștampila. Toată treaba este să nu ne trezim, naiba, cu încăierări de stradă. Nu de alta, dar ce vedem în aceste săptămâni este pur și simplu o poveste fără eroi, ci doar cu niște nuanțe de gri. Au spus-o deja doi oameni înaintea mea – întâmplător, doi profesori universitari de drept. (Detalii în linkurile ce încadrează aceste paragrafe.)

Revenind: am așternut pe ecran întregul text de mai sus doar ca să vă invit să faceți același lucru: să vă detașați. Să faceți apel la memorie. Să nu repetați greșelile trecutului. De-asta zic: oricând este binevenită o plimbare de-a lungul deceniilor. Relaxat, la pas, eventual în căști cu melodia de mai jos. Că doar de la ideea asta am pornit: piața, la fel ca Jana din cântec, „nu e moartă”, ci doar „se transformă”.

CITIȚI ȘI: Piperea arată CONSECINȚELE OUG-ului din ceas de noapte. Cum se modifică abuzul în serviciu

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi