Skip to content
Politică

Un editorialist Financial Times denunță „obsesia națională privind corupția” din România

imagebase.net
" "

Un editorialist al publicației economice Financial Times denunță „obsesia națională privind corupția” pe care o observă în România.

Este vorba despre britanicul Nick Kochan, care felicită Guvernul de la București pentru inversarea „obsesiei” sus-amintite, relatează Mediafax.

" "

„Cei 250.000 de protestatari de pe străzile Bucureştiului s-ar putea să nu salute acest lucru, dar noul Guvern al României este de felicitat pentru inversarea a ceea ce a devenit o obsesie naţională privind corupţia”, comentează Nick Kochan într-un editorial publicat pe site-ul FT și intitulat „Măsurile din România în sensul dezincriminării sunt de salutat”.

Kochan consideră că măsurile privind dezincriminarea unor forme de abuz în funcţie și graţierea a aproximativ 3.000 de persoane condamnate pentru „acte minore de corupţie” „nu doar că relaxează penitenciarele, dar transmite şi un avertisment zelului excesiv al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)”.

Pe de altă parte, Nick Kochan atrage atenția că este posibil ca de măsurile amintite să abuzeze politicieni acuzaţi de corupţie.

„Dar acesta ar fi un abuz de putere extrem de vizibil, cu efectul autoînfrângerii. De fapt, măsurile permit Guvernului ales de curând să revizuiască abordarea faţă de integritatea funcţiilor publice, în contextul monitorizării internaţionale”, punctează comentatorul.

Totodată, Nick Kochan estimează că premierul Sorin Grindeanu „este bine plasat pentru a adopta o abordare mai radicală în practicile publice şi de afaceri, permiţând pieţelor financiare să ridice standardele etice şi de guvernare, mai degrabă decât unui procuror cu prerogative sporite”.

„Companiile internaţionale – multe afectate de corupţia răspândită din această ţară – vor înceta activităţile cu firmele din România şi cu oficialii guvernamentali care nu vor respecta regulile adecvate”, continuă Kochan.

El apreciază că investitorii străini aşteaptă ca noul Guvern al României să adopte măsuri mai sistematice şi radicale pentru îmbunătăţirea calităţii normelor etice şi a practicilor privind organizarea instituţiilor de stat şi finanţarea partidelor.

„Un lucru de care puţini se îndoiesc este că practica pieţelor internaţionale va avea un impact mai mare asupra profesionalismului local şi normelor etice decât un procuror local cu atribuţii extinse şi îndoielnic. Acest lucru va arăta pieţelor financiare că România are o atitudine serioasă în remedierea unei reputaţii privind corupţia care îi afectează relaţiile cu mediile de afaceri şi cu comunitatea internaţională”, concluzionează editorialistul FT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *