Skip to content
Politică

Un europarlamentar austriac intervine în scandalul Holzindustrie Schweighofer

szekelyfold.ma

Un europarlamentar austriac a vorbit despre ce s-ar fi întâmplat cu Holzindustrie Schweighofer dacă această companie și-ar fi desfășurat activitatea în Austria.

Concret, este vorba despre Thomas Waitz, europarlamentar care susține că dacă Holzindustrie Schweighofer ar activa în Austria în același mod precum în România, firma ar fi cercetată și ar avea mai multe dosare, informează Digi24.ro.

Declarația vine în contextul în care Waitz a vizitat zilele trecute una dintre fabricile companiei și a constatat că aceasta nu poate garanta că lemnul cumpărat nu provine din defrișările ilegale.

„Numai la fabrica din Sebeş se taie zilnic 4.000 de metri cubi. Am atacat Holzindustrie Schweighofer şi în Austria pentru că modul în care operează în România nu respectă legea austriacă. Dacă ar lucra aşa şi în Austria ar fi cercetaţi, ar avea dosare grele. Am văzut acolo că sunt sub presiuni mari, am văzut că presiunea publică schimbă lucrurile un pic. Trebuie să spun că pe partea de monitorizare a buştenilor care vin direct din pădure s-au înregistrat progrese. Sistemul lor de monitorizare este cu un pas înainte, dacă toată industria lemnului din România şi fiecare bucată de lemn ar fi monitorizată, ar fi un pas înainte. Dar, în realitate, doar o mică parte din lemnul pe care îl cumpără este acoperit de sistemul de monitorizare. Cumpără foarte mult lemn de la aşa-numitele depouri forestiere, iar asta e în continuare o mare lacună a sistemului, pentru că lemnul obţinut în mod legal poate fi amestecat cu cel obţinut ilegal, iar ei nu pot certifica faptul că lemnul nu provine din tăierile ilegale de păduri”, a spus Waitz.

Totodată, europarlamentarul susține că legislația din domeniu trebuie înăsprită, iar companiile de procesare a lemnului trebuie să fie mai atent verificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *