Skip to content
Politică

Europarlamentarul PSD Andi Cristea despre candidatura europeană a lui Kovesi: Problema de bază rămâne lipsa de legitimitate națională

Andi Cristea

Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European (LIBE) a decis, miercuri, prin vot secret să propună numele Codruței Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. PSNews a luat legătura cu unul dintre social-democrați pentru a afla un punct de vedere în acest sens. Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat că rezultatul este unul ”previzibil  însă unul mai puțin clar ca cel din CONT, unde a fost și mai clar jocul politic PPE”. 

De altfel, Andi Cristea consideră că este mai bine pregătit contracandidatul lui Kovesi, Jean-François Bohnert, dar și că  ”e un lucru lipsit de bun simț” faptul că unii comentatori îndeamnă la susținerea acesteia pentru șefia Parchetului European.

”E un rezultat previzibil însă unul mai puțin clar ca cel din CONT, unde a fost și mai clar jocul politic PPE. Mai greu va fi însă în Consiliul UE, candidatul francez fiind unul redutabil, foarte bine pregătit. E un lucru lipsit de bun simț ceea ce afirmă unii comentatori din spațiul public cum că România ar trebui să își susțină candidatul. Doamna Kovesi este propriul său candidat, nu a trecut printr-un proces de nominalizare internă, nu are legitimitate statală. E ca și cum cineva s-ar înscrie la olimpiadă și ar cere să fie echipa României la bob și România află de la TV că are echipa de bob”, a explicat Andi Cristea.

Chestionat dacă Laura Codruța Kovesi ar putea ajunge procuror-șef european, deși, aşa cum s-a speculat în spaţiul public, ar putea fi inculpată în dosarul deschis de Secția specială de anchetare a magistraților,  social-democratul a precizat că acest lucru nu este imposibil.

”Mare e grădina PPE-ului, de la Orban la Weber orice este posibil se pare zilele acestea, noi sperăm însă într-o soluție de bun simț. Din punctul meu de vedere, dincolo de suspiciunile ridicate de întrebări legitime în spațiul public, problema de bază rămâne lipsa de legitimitate națională. Din nou, nu e suficient să fii român că să forțezi mâna României să te propună”, a explicat eurodeputatul.

Reamintim că în Comisia LIBE  cele mai  multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26. Ea a fost urmată de candidatul francez, Jean-François Bohnert , cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot, ca și cu o zi înainte, în comisia CONT. Au fost 50 de voturi exprimate în Comisia pentru justiție și libertăți (LIBE), unul fiind vot alb.

Ce urmează acum

Cum votul din Comisia LIBE – Laura Codruța Kovesi – coincide cu cel de marți din comisia de control bugetar CONT, acum propunerea comună a celor două comisii este trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.  Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *