Skip to content
Politică

Un europarlamentar român pune degetul pe rană. Care este una dintre priorităţile Uniunii Europene

Un europarlamentar român pune degetul pe rană. Care este una dintre priorităţile Uniunii Europene şi ce trebuie făcut în acest domeniu.

Eurodeputatul PMP Siegfried Mureşan a declarat, miercuri, că întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) sunt un element esenţial în economia UE, iar decidenţii trebuie să le încurajeze dezvoltarea şi accesul la finanţare.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene, iar noi, ca legiuitori europeni, trebuie să vedem ce instrumente putem să le oferim acestor întreprinderi care susțin economia europeană pentru a avea acces mai ușor la finanțare și pentru a se putea dezvolta. Am auzit astăzi (joi – n.r.) în dezbatere că finanțarea este importantă, dar nu este totul. IMM-urile au nevoie și de un cadru instituțional mai bun în care să poată acționa, unul mai puțin birocratizat decât cel actual”, a afirmat Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete, la finalul audierii publice din Parlamentul European (PE), potrivit unui comunicat trimis, joi, PSnews.ro.

Siegfried Mureșan a condus, miercuri, prima sesiune de dezbateri a audierii publice „Bugetul UE și IMM-urile” organizate de Comisia pentru bugete a PE.

La eveniment, au luat cuvântul reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, cercetători și antreprenori.

Obiectivul dezbaterii a fost ca membrii Comisiei pentru bugete din Parlamentul European să afle direct de la persoanele implicate care sunt măsurile legislative pe care trebuie să le promoveze la nivel european pentru a facilita accesul la finanțare al IMM-urilor.

Concluziile eurodeputatului român au fost susținute și de către președintele Comisiei pentru bugete, Jean Arthuis.

„Europa are toate atuurile pentru a reuși. Problema este că încă nu funcționează așa cum ar trebui. (…) Evident, finanțarea este esențială, însă, pentru ca investitorul să se angajeze financiar, trebuie să i se îndeplinească anumite condiții. Mai avem mult de lucru pe calea simplificării și debirocratizării”, a comentat europarlamentarul francez, la finalul audierii din PE.

Întreprinderile mici și mijlocii joacă un rol central în economia Uniunii Europene. Ele reprezintă peste 98% din totalul întreprinderilor din UE și furnizează peste două treimi din locurile de muncă în sectorul privat. Totodată, IMM-urile contribuie cu peste 60% la valoarea adăugată a companiilor europene. Totuși, ele întâmpină frecvent probleme în obținerea de finanțare, îndeosebi start-up-urile, iar perioada de criză economică nu a făcut decât să îngreuneze accesul la capital al acestor companii. Din acest motiv, UE a implementat și implementează programe de încurajare a finanțării IMM-urilor din partea sectorului privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *