Skip to content
Politică

Un expert în sociologie anunță date de ULTIMĂ ORĂ: ce scor electoral au PSD, PNL, USR, ALDE, Cioloș, Pro România și PMP EXCLUSIV

În ultima perioadă scena politică românească a fost marcată de anumite episoade politice care pot reprezenta sursa unor importante schimbări din punct de vedere electoral.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu sociologul Ana Bulai. Concret, întrebată pe unde se plasează în acest moment partidele politice ca scor, expertul în sociologie a conturat următorul tablou politic: PSD-30%, PNL-24-25%, USR-12%, ALDE-10-11%, iar restul formațiunilor politice se află în jurul scorului de 5%.

„Din datele pe care le avem în momentul acesta nu au fost evoluții spectaculoase față de luna trecută nu există. Pe primul loc rămâne tot PSD cu un procent care se situează în jurul valorii de 30%. PNL-ul nu a făcut nimic care să îi marcheze prezența pe piața electorală. Valoarea PNL este sub PSD cu 5-6%. Cele două partide funcționează pe modelul clepsidră. Nu neapărat că electorii trec dintr-o parte în alta pentru că aceștia sunt diferiți, dar cele două partide au o rețea la nivel național, au sedii, au oameni în toate localitățile din țară. Cele două formațiuni politice sunt alternativele reale, viabile pe piață pentru cea mai mare parte din electori. 

Partidele noi, USR sau cel al domnului Cioloș încă nu au o rețea la nivel teritorial și nici de simpatizanți. În ideea reactivării rețelei tradiționale de stânga și de dreapta, acești simpatizanți se reorientează ușor. USR este din datele noastre al treilea partid politic. Acesta fluctuează pe lângă ALDE cu 1-2% de la o lună la alta. Are în jur de 12%, dar și ALDE aproximativ 10-11%. Între cele două partide există această balansare de partea stângă și dreaptă a eșicherului politic. ALDE este văzut ca fiind sub aripa PSD pe când USR este sub aripa PNL. Acestea sunt partidele care aleargă primele în plutonul 2 și pot face o figură spectaculoasă în cazul în care sunt conflicte cei 2 opozanți puternici, PNL și PSD. ALDE și USR sunt partide colectoare și pot avea în campania electorală un salt considerabil. Vă aduc aminte de situația din 2000 când PRM a avut un salt considerabil numai pe scăderea PSD de la acea vreme. 

Partidul domnului Cioloș, chiar dacă nu are acum o formă juridică și o structură de funcționare viabilă are niște personalități foarte active în spațiul online și sigur că o imagine pe care și-o construiește domnul Cioloș în urma experienței sale guvernamentale. Acest partid este pe locul 4 dacă luăm USR și ALDE ca fiind cumva la egalitate. Este un partid în creștere. Este un partid care dacă va avea structura juridică și dacă îndeplinește formele legale poate să atace atât PNL, cât și USR pentru că este un partid de lider pe partea dreaptă, iar pe stânga partidul lider, adică cu un om care tractează formațiunea politică după el este Tăriceanu. Fără Cioloș partidul dânsului nu înseamnă nimic, iar fără Tăriceanu ALDE de asemenea nu mai reprezintă nimic. USR a reușit să supraviețuiască chiar dacă domnul Nicușor Dan a fost îndepărtat de la conducere cu puțin după alegeri, însă MRÎ și ALDE, partidele de lider, depind foarte tare de personalitățile din frunte, iar domnul Cioloș este suficient de activ pe persoană fizică să spun așa, încât să poată să colecteze un procent mare atât de la USR, cât și de la PNL mai ales în situații conflictuale. 

În rest, în marja de eroare sunt partidul domnului Ponta și fostul PMP al domnului Băsescu și alte formațiuni. La alegerile europarlamentare ironia sorții face ca orice partid cu 5% să dea 2 europarlamentari. 2 europarlamentari înseamnă mult. Domnul Ponta și domnul Băsescu sunt 2 personaje care contează mult. Dacă domniile lor vor fi într-un mic scandal sau reapar, spunând metaforic, printre viii campaniei electorale partidele lor pot ajunge la 5% și să aibă 2 oameni pe listă și să se revigoreze pentru prezidențiale. Dacă nu se întâmplă să îi atace nimeni sau nimeni nu îi bagă în seamă pe cei 2 foști lideri atunci ei sunt sortiți pieirii d.p.v.d. electoral”, a analizat scena politică românească Ana Bulai în exclusivitate pentru PSnews.ro.

2 comentarii la “Un expert în sociologie anunță date de ULTIMĂ ORĂ: ce scor electoral au PSD, PNL, USR, ALDE, Cioloș, Pro România și PMP EXCLUSIV

 1. Daca si in acest context politic,care duce Romania la dezastru,romanii nu inteleg ca isi distrug viitorul copiilor,nepotilor lor,nu exista decit ultima sansa a tari noastre.O NOUA REVOLUTIE,INDIFERENT CITI VOM MURII.
  DACA NE PASA.
  SAU O MINUNE,IN CARE CRED NUMAI INFANTILII ,INCULTII.

 2. Daca si in acest context politic,care duce Romania la dezastru,romanii nu inteleg ca isi distrug viitorul copiilor,nepotilor lor,nu exista decit ultima sansa a tari noastre.O NOUA REVOLUTIE,INDIFERENT CITI VOM MURII.
  DACA NE PASA.
  SAU O MINUNE,IN CARE CRED NUMAI INFANTILII ,INCULTII.

  Nu cred ca am mai facut un comentarie pe acest site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *