Skip to content
Politică

Un fost Avocat al Poporului îi taie elanul lui Toader în cazul sesizării anti-Iohannis la CCR: NU are temei! EXCLUSIV

Digi24

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că va sesiza CCR cu privire la existenţa unui posibil conflict de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Tudorel Toader pune tunurile pe Klaus Iohannis: va sesiza CCR

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu. Întrebat dacă are temei sesizarea CCR despre care a vorbit ministrul Justiției, profesorul de drept constituțional a tranșat subiectul precizând că inițiativa lui Toader nu are fundament, întrucât în decizia 98/2008 a CCR se prevăd următoarele: „în ceea ce privește posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsușirii propunerii de către Președintele României. Așadar, primul-ministru are obligația să propună pentru funcția de ministru o altă persoană”.

„Nu prea are temei. În legătură cu doamna Olguța Vasilescu la Dezvoltare, președintele poate să refuze a doua oară pentru că este aceeași persoană la alt minister. Dacă era aceeași persoană la același minister nu putea. Este vorba despre decizia 98/2008 a CCR, iar ceea ce a spus domnul ministru estre trecut într-o opinie separată la decizie. Așadar, este opinia lui Tudorel Toader că președintele României nu poate să refuze. 

În legătură cu Mircea Drăghici la Transporturi, este prima oară când este propus. Iohannis poate refuza și această propunere. Trebuie să fie propusă aceeași persoană a doua oară la același minister. Decizia CCR se referă la persoană nu la minister. 

În concluzie, nu are niciun temei inițiativa Guvernului. Eventual, CCR poate spune că există un conflict juridic de natură constituțională fără niciun efect în materia aceasta. În decizia 98/2008 a CCR regăsiți următoarea prevedere: „în ceea ce privește posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsușirii propunerii de către Președintele României. Așadar, primul-ministru are obligația să propună pentru funcția de ministru o altă persoană”, a conchis Gheorghe Iancu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *