Skip to content
Economie Societate

Un fost director general al Petrom s-a asociat cu trei americani. Cum vor să producă țiței și gaze

offshoreenergytoday.com

Ion Popa (66 de ani), fost director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, iar ulterior consilier de stat la cabinetul premierului Adrian Năstase, s-a asociat cu trei foști executivi de top ai gigantului american al serviciilor petroliere Weatherford, cei patru înființând la București, cu cote de participare egale, compania Dacian Petroleum SRL, având ca obiect de activitate extracția petrolului brut.

Foștii executivi Weatherford vor veni cu banii, iar Ion Popa, cu expertiza locală. Dacian Petroleum intenționează să facă producție de țiței și gaze, atât prin preluarea unor perimetre concesionate în prezent de alte companii, inclusiv de la OMV Petrom, cât și prin participarea la runde de licitații de perimetre noi, atunci când acestea vor fi organizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM)”, au declarat surse din industrie, citate de Profit.ro.

Partenerii fostului director general al Petrom din perioada în care compania controlată în prezent de grupul austriac de stat OMV a fost regie autonomă (1992-1997) și societate națională (1997-2003) sunt Bernard Jacques Duroc-Danner, Andrew Paul Becnel și Thomas Bruni. Duroc-Danner (65 de ani), cetățean american născut în Franța, a condus Weatherford în calitate de președinte și CEO timp de 18 ani, între 1998 și 2016, fiind unul dintre cei mai longevivi executivi de top din industrie.

În România, grupul Weatherford, specializat în servicii, inginerie și tehnologie pentru industria energetică, cu venituri anuale de peste 4 miliarde de dolari, controlează compania românească de foraj, extracție și carotaj petrolier Atlas Gip din Ploiești.

Duroc-Danner a transformat Weatherford într-un gigant, prin peste 100 de achiziții de companii rivale, însă în ultimii ani grupul s-a confruntat cu mari probleme, generate inclusiv de o serie de erori de management, pe fondul prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței, care i-au decimat business-ul”, scria Wall Street Journal în noiembrie 2016, în materialul care anunța plecarea lui Duroc-Danner din fruntea Weatherford.

Printre probleme s-a numărat și o acuzație de raportare de profituri ”umflate” la Bursă (cu peste 900 milioane dolari, în perioada 2007-2010), rezolvată de companie prin plata unei amenzi de 140 milioane dolari dictată de supraveghetorul pieței de capital din Statele Unite, fără recunoașterea vreunei vinovății din partea Weatherford.

Andrew Paul Becnel a fost vicepreședinte și director financiar al Weatherford timp de aproape 8 ani, în perioada 2004-2012. Thomas Bruni a lucrat și el timp de aproape 8 ani pentru Weatherford (2010-2018), ajungând de asemenea până la poziția de vicepreședinte, dintre care 4 în România, la București (2010-2014), unde a ocupat succesiv pozițiile de manager pentru Europa de Est și responsabil pentru operațiunile din zona Europei continentale al gigantului american.

La puțin timp de la înființarea Dacian Petroleum SRL, în companie a intrat, printr-o majorare de capital, un al cincilea asociat, respectiv firma românească Rotary Petroleum CO., deținută și administrată de Leonardo Crăciun, fost asociat și manager general al Lotus Petrol, cu activități de extracție de țiței și gaze în zona Vâlcea.

Rotary este în prezent asociat majoritar al Dacian Petroleum, cu 51,2% din capitalul social, însă la intrarea sa în companie, actul constitutiv al acesteia a fost modificat, introducându-se o opțiune de cumpărare pentru primii 4 asociați și una de vânzare pentru Rotary, în baza cărora Popa, Duroc-Danner, Becnel și Bruni pot oricând solicita Rotary să-și vândă părțile sociale, către ei sau către afiliați ai lor.

După ce a părăsit Petrom, în 2003, Ion Popa a fost consilier de stat la cabinetul premierului Adrian Năstase, până în 2005, după care a plecat în Republica Moldova, unde a lucrat ca vicepreședinte executiv pentru Ascom SA, compania petrolieră a omului de afaceri Anatol Stati, la un moment dat cel mai bogat om de peste Prut.

Ulterior, Popa a preluat funcția de președinte al producătorului de hidrocarburi Stratum Energy.

Fostul șef al Petrom a fost și membru în Consiliul de Administrație al Prospecțiuni SA, prestatorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră controlat de Ovidiu Tender.

Ion Popa are experiență și în zona producției offshore de hidrocarburi. Astfel, la începutul carierei sale (1985-1990), el a lucrat la Petromar, ca șef al platformei petroliere maritime Gloria, prima de acest tip din sectorul românesc al Mării Negre, iar ulterior ca director adjunct de producție al întregii structuri, participând și la punerea în funcțiune a platformei Fortuna și la cea a instalației de degazolinare Midia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *