Skip to content
Politică

Un fost liberal dezvăluie scenariile ascensiunii lui Gabriel Oprea în funcția de premier plin

Un fost senator al Partidului Național Liberal a analizat, printr-o postare pe blogul personal, maniera de conducere a guvernului adoptată de premierul interimar, Gabriel Oprea.

Astfel, senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu atrage atenția asupra mesajelor cu dublu sens emise de primul ministru interimar.

„Nu este deloc intamplator faptul ca domnul Gabriel Oprea semnaleaza permanent ca actioneaza in calitatea sa de purtator al uniformei de general. Ca militar. Si mai putin ca om politic. Ci, la fel nu este intamplator nici modul in care el joaca, permanent, partida nationala. Invocand, cu obstinatie, „interesul national”. Si vorbind de sub drapelul tricolor. Manifestandu-se astfel, chiar in secuime. Care este tinta acestor duble mesaje?”, a subliniat SRS.

În urma analizei, fostul senator liberal a ajuns la concluzia că „domnul Gabriel Oprea este, in acest moment, cel mai bine pozitionat lider politic pentru a prelua functia de prim-ministru”, explicând și rolul pe care il poate avea Oprea in deciziile politice viitoare care îl implică pe actualul premier, Victor Ponta și ce rol poate avea liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu în planurile viitoare de guvernare.

Incercam ieri o analiza lucida a starii politice din aceasta ultima parte a unui important an preelectoral. Si, tocmai am ajuns la o concluzie care, pentru multi, pare surprinzatoare. Si care nu are nicio legatura cu simpatiile sau antipatiile mele personale. Fapt este ca, domnul Gabriel Oprea este, in acest moment, cel mai bine pozitionat lider politic pentru a prelua functia de prim-ministru. Intr-o combinatie care, cel putin aparent, multumeste pe toata lumea.

Daca ajunge premier, domnul Gabriel Oprea va functiona ca un exponent al aceleiasi majoritati parlamentare care functioneaza si astazi, sustinandu-l pe ultima suta de metri pe Victor Ponta. Un Victor Ponta pregatit, din toate punctele de vedere, sa faca pasul inapoi. Dar un pas inapoi poate, cel putin aparent, sa fie mai putin dramatic si sa semene cu un pas in lateral. Aceasta se va intampla, numai si numai daca liderul PSD reuseste sa mentina la carma Executivului si in Parlament actuala coalitie. Sansele cele mai mari, oricat ar fi de straniu, nu le are in eventualitatea in care, in locul sau ar incerca sa promoveze un subordonat din PSD, ci daca il alege pe viitorul premier, din actuala coalitie de guvernare, dar nu din tabara socialistilor. Iar daca asa stau lucrurile, atunci nu exista decat doi posibili candidaţi: Gabriel Oprea, care este si viceprim-ministru si chiar premier interimar in acest moment si care, oricum, coordoneaza cele mai sensibile Ministere, Aparare, Justiţie, Interne si Administratie, sau Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE. In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, el este presedinte al Senatului, functie importanta pe care majoritatea ar putea-o pierde in conditiile in care acesta este dislocat pentru a fi promovat premier, ceea ce, evident, l-ar putea determina pe Gabriel Oprea sa mai dea majoritatii un bobarnac, in Parlament.”, a punctat fostul liberal.

De asemenea, Sorin Roșca Stănescu afirmă că „domnul Gabriel Oprea si-a propus sa-si asigure ascensiune in functia de premier plin, nu oricum, ci dupa alte reguli ale jocului decat cele obisnuite” și explică maniera în care ar urma să facă acest lucru.

El vrea sa faca, nu figura de om politic in noul guvern, ci sa-si asume rolul unui tehnocrat. Si nu a oricarui fel de tehnocrat, ci a unui tehnocrat specialist in siguranta nationala, justitie si aparare. Adica, in domenii despre care se vorbeste, din ce in ce mai insistent, ca ar fi fierbinti, sub aspectul „interesului national”. Dat fiind razboiul in toata regula, care se desfasoara la granite noastra de rasarit. In acelasi timp, el semnaleaza, nu numai ca vrea sa ocupe Executivul din pozitia de general si procedand ca un militar, ci si ca va pedala pe cea mai importanta coarda la care ar putea vibra romanii, in aceasta perioada. Asa a ajuns Gabriel Oprea la promovarea intensa a masajului de tip national. Si chiar nationalist. El, nu intamplator, s-a dus in Ţara Secuilor pentru a ridica acolo tricolorul. El a inteles ca tot electoratul, in acest moment oscilant, de tip nationalist ar putea, foarte bine, sa se indrepte catre partidul sau, convins fiind, pe de o parte, de siguranta pe care, in vremuri de restriste, Armata o poate oferi romanilor şi, pe de alta parte, de garantia pe care un guvern cu un militar la carma, care este general cu patru stele, ar putea-o asigura acelor romani din Ardeal care se simt jigniti, raniti in sentimentelor lor patriotice, de zarva exagerata a comunitatilor secuiesti.”, a precizat Sorin Roșca Stănescu.

Fostul liberal a conchis spunând că „o asemenea formula ar putea fi privita ca o tranzitie convenabila catre un viitor guvern PNL, chiar si de exponentii taberei politice a lui Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *