Skip to content
Educație

Un fost ministru al Educației critică organizaţiile studenţeşti care vor gratis cu trenul: De când au devenit komisarii politici ai luptei de clasă?

Inquam Photos

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a criticat în termen duri organizaţiile studenţeşti din România care au răspuns premierului Cîţu după eliminarea gratuităţilor pe tren.

„Sunt şocat de impertinenţa, demagogia, necunoaşterea şi spiritul total antidemocratic cu care organizaţiile studenţeşti răspund premierului Cîţu referitor la reducerile operate de acesta pentru studenţi. Ei îl acuză că a tăiat bazat pe considerente ideologice. E un guvern ales democratic, inclusiv pe criterii ideologice, e foarte bine dacă ia decizii bazat pe principii. De când organizaţiile studenţeşti au devenit komisarii politici ai luptei de clasă? Pe fond: e greu de decis cât de inspirată este decizia de a lărgi, în România, sprijinul social pentru studenţi. Eu cred că nu e. Pe de-o parte pare o idee bună să sprijini cât mai mulţi tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate. Pe de altă parte e limpede că majoritatea universităţilor noastre nu reuşesc să fie performante nici măcar pentru cei mai buni studenţi”, a răspuns Daniel Funeriu pe pagina sa de Facebook.

„În condiţiile în care numărul de elevi care obţin bacalaureatul e aproximativ egal cu cel al locurilor gratuite oferite de universităţi, e firesc să te întrebi cum anume sprijinul financiar pentru cei săraci îi va ajuta să intre la universitate când, de fapt, problema esenţială este că ei nu au bacalaureatul, adică nu pot intra la universitate din cauza nivelului lor scăzut. Esenţa este, aşadar, creşterea nivelului celor de jos, ceea ce va rezolva şi toate problemele care decurg de aici, nu pomeni pentru cei care nu au nivelul”, a continuat fostul ministru.

Daniel Funeriu spune că în principiu este împotriva măsurilor sociale, numite de unii pomeni.

  „E atât de mult de lucru în oraşele universitare ale României, atâţi elevi mici au nevoie de meditaţii de exemplu, încât un student merituous, care are nevoie de un plus de resurse pentru a învăţa, le poate obţine, aşa cum mulţi dintre noi am făcut-o, prin câteva ore de muncă.  

În concluzie, sistemul de sprijin social pentru studenţi trebuie să îndeplinească un rol simplu: niciun tânăr cu performanţe suficiente pentru a urma o universitate nu trebuie lăsat de căruţă.    

Este însă o eroare să transformăm universităţile în Agenţia Naţională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiţi. Dacă facem asta risipim bani (care ar fi mai util să fie injectaţi în creşterea performanţelor celor mici), inducem o mentalitate de asistat social studenţilor, nu promovăm cultura performanţei”, a încheiat Funeriu.

Cîțu nu dă înapoi

Amintim că Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis miercuri că va continua demersurile la Parlament pentru menținerea gratuității la transportul feroviar, susținând că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul și cu ministrul Educației, Florin Cîțu „s-a poziționat ferm” împotriva gratuității.

„În cadrul discuțiilor ANOSR a susținut argumentele deja exprimate pe diferite canale și la diferite ședințe în favoarea menținerii dreptului studenților de a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, pornind de la nevoile studenților și punctând inclusiv avantajele aduse CFR Călători.

Cu toate acestea, Prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar, invocând considerente ideologice”, precizează un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Asociației.

*PS News folosește fluxul de știri al agenției News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *