Skip to content
" "
Politică

Un fost ministru demască manevrele unei tehnocrate: Parandărătul devine legal!

fireduplive.com

Un fost ministru din cabinetele conduse de către Victor Ponta demască manevrele unei tehnocrate care face parte din guvernul Dacian Cioloș.

Este vorba despre actorul Bogdan Stanoevici, cel care, pe vremea lui Ponta, a activat ca ministru pentru Românii de Pretutindeni și, ulterior, ca secretar de stat în Ministerul Culturii. Cunoscut drept un critic acerb al miniștrilor tehnocrați de la Cultură (atât Corina Șuteu, cât și predecesorul ei, Vlad Alexandrescu), Stanoevici a revenit, luni, cu o postare pe Facebook, în care a vorbit despre capcanele ascunse în tehnocrata Lege a cinematografiei.

" "

Redăm mai jos explicațiile integrale ale lui Bogdan Stanoevici:

„Cum spuneam „perseverare diabolicum est”… Si iată că rușinea națională pe nume Corina Suteu si-a făcut temele. Că doar pentru asta a fost trimisă la Ministerul Culturii. Ca să pună mâna împreună cu gașca ei pe toți banii din cinematografie prin fel de fel de tertipuri sub formă de articole de lege ce le vor lăsa mâna liberă. Nu voi intra în amănunte, dar va voi da câteva exemple despre aberațiile acestei noi Legi a Cinematografiei. Cum ar fi faptul că se vor acorda credite nerambursabile. Ceea ce este o adevărată invitație la folosirea banilor fără a si explica pe ce, sau cum au fost folosiți . Adică, cei câțiva smecheri pentru care a fost făcută această lege, vor putea să prezinte un buget de trei ori mai mare decat bugetul necesar pentru realizarea unui film. Cum nimeni nu-i va verifica, „parandaratul” devine legal. Un alt element stupid, este felul in care in noua lege se stabileste ce inseamna „filmul dificil”. Nu este vorba, de exemplu, de filmul de arta. Nici de filmul istoric, sau filmul de epocă ce necesită realizarea de costume si decoruri extrem de costisitoare. Nici vorba… „filmul dificil” este acel film care prin subiectul abordat nu va aduce nici un spectator. Mai clar, aceiași smecheri, vor propune si vor cere bani pentru un film despre care ei stiu deja că nu va fi văzut de nimeni. Un film în care de exemplu doi tipi mănâncă intr-o bucătărie o ciorbă si beau țuică înjurînd ca birjarii timp de o oră si jumatate. Asta da „film dificil”. Asta da film reprezentativ. Si ne mai mirăm de Ce suntem priviți „atat de bine”.
Ce cadou mai frumos în buzunarele găstii Suteu, decât un credit nerambursabil pentru un film la care nu se va uita nimeni. Nici chiar ei… Ca să nu mai vorbesc despre preluarea Arhivei de Filme de către Ministerul Culturii unde nu există nici personalul calificat si nici spațiile necesare pentru protejarea si conservarea filmelor. Este de fapt o alta sursa pentru „sifonat” banii. Si am putea continua. Macar dacă n-ar fi existat deja o Noua Lege a Cinematografiei, născută în urma consultării masive a cineaștilor. O lege dezbătută timp de peste doi ani de zile si care primise deja acordul comisiilor de specialitate din Parlament.
Este adevarat că anumite idei bune din această lege au fost preluate în legea Suteu. Din păcate doar cateva, ce se pierd în noianul de aberații si articole de lege cu dedicație…
Măcar rușinea națională pe nume Corina Suteu a fost onestă intr-un punct, precizând că scopul ei la Ministerul Culturii era aceasta lege. Si i-a ieșit…
Nimic altceva nu era important pentru această persoană…
Nici clădirile de Patrimoniu ce se distrug…
Nici protejarea Cetăților Daco-Romane…
Nici controlul detectoristilor ce participă la jaful organizat de artefacte dacice…
Nici nimic altceva ce are legătură cu Cultura. Corina Suteu strigă „victorie” pentru că i-a ieșit mizerabila escrocherie numită Campania Cumințenia Pământului ca si mizerabila Lege a Cinematografiei.
La asa ministru nu putem spune decat : „Bravos națiune, halal sa-ți fie”…
Dar degeaba vorbesc eu aici si in media despre distrugerea sistematică a Ministerului Culturii, pentru ca nu intereseaza pe nimeni.
„Cainii latră, caravana trece”. Deocamdată. Sunt convins însă că atat SRI cât si DNA, ce au primit toate informațiile referitoare la ce s-a intamplat în ultimele 11 luni la Cultură, vor acționa conform „fisei postului”.
Este doar o chestiune de timp.
Din fericire însă pentru cineaști si pentru Cinematografie această Lege Suteu nu va putea fi aplicată. Din mai multe motive. Unul dintre ele este pur si simplu faptul că este ILEGALĂ. Conform legislației in vigoare în România, nu se poate da o OUG care modifică o lege organică peste un anume procent. Pentru că „de facto” devine o altă lege. In legea Suteu, modificările sunt de peste 65%. Ceea ce pare „ușor” ilegal, dat fiind că în aceste condiții, propunerea textului legii, trebuie să treacă OBLIGATORIU, prin Parlamentul României.
Deci… succes madame Suteu…
Si asta nu e tot. A semna o astfel de OUG pare, din aceleași motive, tot „ușor” ilegal.
Deci… succes monsieur Ciolos…”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *