Skip to content
Politică

Un fost ministru îi răspunde lui Dragnea: O speculaţie ieftină

explozivnews24.ro

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a răspuns duminică, pe pagina sa de Facebook, cererii liderului PSD, Liviu Dragnea, de a lămuri felul în care au fost purtate negocierile pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

El a trecut în revistă paşii urmaţi, în mandatul său, în vederea stabilirii unui acord cu proprietarii operei lui Brâncuşi şi a punctat principiile care au stat la baza negocierilor, între care se numără clasarea lucrării sculptorului în categoria bunurilor culturale mobile din Tezaurul Patrimoniului Cultural Naţional şi reconcilierea istorică între statul român şi proprietari.

Fostul demnitar precizează că valoarea de 11 milioane de euro a fost compromisul cel mai avantajos între părţi şi spune că orice alt scenariu vehiculat este o speculaţie ieftină sau un atac răuvoitor, prezintă news.ro.

Aceasta este toată povestea negocierilor. Ele au fost purtate cu bună credinţă şi cu grijă pentru banii ce vor fi strânşi, indiferent dacă ei veneau din fonduri publice sau private. Cu devoţiune pentru figura lui Constantin Brâncuşi. Orice alt scenariu vehiculat este fie o speculaţie ieftină, fie un atac răuvoitor. Ceea ce mă face să cred că PSD ori are alt interes cu aceste acuzaţii, ori nu înţelege nimic”, a scris Vlad Alexandrescu.

Când am devenit ministru al Culturii, negocierile începute de Guvernul Ponta cu proprietarii lucrării lui Brâncuşi eşuaseră. Din mai multe motive. Întâi, pentru că poziţia Guvernului Ponta a fost şovăielnică. Ezita între a recunoaşte proprietatea şi a nu o recunoaşte, în ciuda unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acest lucru a dus la o atitudine nerespectuoasă a comisiei de achiziţie numită de Guvernul Ponta faţă de proprietarii de drept. La un moment dat, li s-a spus acestora că ar trebui să cedeze lucrarea statului gratis, din patriotism, ceea ce i-a antagonizat şi a înveninat negocierile. În al doilea rând, evaluările celor doi experţi agreaţi de comisia de achiziţie nu au concordat, iar comisia a decis arbitrar să facă o medie între cele două. Proprietarii, la rândul lor, invocau o a treia evaluare a unui expert independent, ales de tribunal în cursul procesului de redobândire, care preţuise lucrarea la 20 milioane de euro. Ministrul Culturii de la acea vreme, Ionuţ Vulpescu, a făcut proprietarilor o ofertă scrisă în valoare de 5 milioane de euro, ofertă pe care aceştia au refuzat-o în scris. Acest refuz a sancţionat nu numai eşecul unei evaluări corecte, ci şi întreaga negociere pe care Guvernul Ponta a dus-o cu proprietarii lucrării lui Brâncuşi”, a scris Alexandrescu.

Cititi intreaga postare aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *