Skip to content
Politică

Un fost ministru în guvernele Ponta, numit șef peste parcul eolian al Hidroelectrica

Inquam Photos / Justinel Stavaru

Consiliul de Administrație al societății Crucea Wind Farm, operatorul parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea preluat recent integral de către compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României, de la grupul german Steag, l-a numit în funcția de director general pe Andrei Gerea, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta 2 (5 luni) și al Energiei și IMM-urilor în Cabinetul Ponta 4 (11 luni), în acest ultim mandat ministerial avându-l ca subaltern pe actualul director general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, care ocupa atunci funcția de secretar de stat, potrivit profit.ro.

Gerea a fost numit în funcția de director general al producătorului de energie eoliană pe o perioadă de 4 luni, cu posibilitate de prelungire până la 6 luni, și va avea o indemnizație fixă lunară brută reprezentând de 5 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut din ramura de activitate a Crucea Wind Farm. Potrivit datelor INS și calculelor estimative ale Profit.ro, suma s-ar putea ridica la circa 40.000 lei brut, respectiv 24.000 lei net (cam 4.900 euro pe lună). Până în decembrie anul trecut, Andrei Gerea a fost deputat, începând din 2004, cu pauze pentru mandatele ministeriale menționate. A început la PNL (2004-2014), după care s-a transferat la ALDE, formațiunea politică înființată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu și de fostul vicepreședinte ANAF, ministru de Finanțe și al Economiei Daniel Chițoiu.

Pentru ultimul mandat de deputat, a fost ales pe listele ALDE în 2016. A devenit ulterior neafiliat, în 2019, după care a trecut la grupul partidului Pro România al lui Victor Ponta, s-a întors apoi în grupul ALDE, după care a redevenit neafiliat, sfârșind în cele din urmă ca membru în grupul parlamentar PSD. Pe de altă parte, în vara anului trecut, s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), din partea căruia a și candidat pentru postul de primar al Sectorului 1 al Capitalei. CV-ul complet al lui Gerea, absolvent de ASE, poate fi citit aici.

Membrii CA-ului Crucea Wind Farm au fost numiți de asemenea recent în funcții de către directoratul Hidroelectrica. Președinte este conducătorul Serviciului de Management Energetic al Hidroelectrica, Iulian Tudor, iar membri – Gheorghe Daniel Saviuc, economist la două firme controlate de șeful Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, și avocatul Tudor Octavian Pop, numit anul trecut șef de birou la Biroul Comercial din cadrul Departamentului Juridic al Hidroelectrica.

Tranzacția prin care Hidroelectrica a preluat parcul eolian Crucea, cu putere instalată de peste 108 MW, a constat în achiziția integrală de la Steag GmbH, contra unui preț păstrat confidențial, a părților sociale ale firmelor locale Crucea Wind Farm SA, care se ocupă de producția de energie a parcului și de comercializarea acesteia, și Steag Energie România, devenită între timp Hidroelectrica Wind Services. După cum a relatat Profit.ro, directoratul Hidroelectrica l-a numit administrator unic al Hidroelectrica Wind Services pe Marius Ștefan Vintilă, fost prim-vicepreședinte al organizației București a PNL, care la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut a candidat fără succes din partea partidului pentru un loc de deputat de Ilfov.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Crucea Wind Farm SA a raportat pe 2019 un profit net de 138,52 milioane lei, la venituri totale de numai 108,5 milioane lei, după pierderi cumulate de peste 591 milioane lei în perioada 2009-2018. Parcul eolian Crucea Nord,cu putere instalată de 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. El a fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *