Skip to content
Politică

Un fost secretar de stat al SUA a inițiat negocieri secrete pentru salvarea Acordului nuclear iranian

Fostul secretar de Stat american John Kerry a iniţiat o serie de negocieri secrete, inclusiv cu oficiali de rang înalt din Iran, în efortul de a menţine Acordul nuclear iranian, pe care preşedintele SUA Donald Trump a avertizat că îl va anula, afirmă surse citate de cotidianul The Boston Globe.

Potrivit surselor citate, John Kerry s-a întâlnit recent, la sediul ONU din New York, cu ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în efortul de a salva Acordul nuclear la semnarea căruia a contribuit în calitatea de secretar de Stat al Administraţiei Barack Obama.

De asemenea, John Kerry s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi a discutat prin telefon cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Fostul secretar de Stat american a avut întrevederi şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, atât la Paris, cât şi la New York.

John Kerry a refuzat să facă vreun comentariu public pe această temă. Campania de lobby se desfăşoară în culise tocmai pentru a se evita o reacţie a preşedintelui Donald Trump. „Este un fapt neobişnuit ca un fost secretar de Stat să se implice în politica externă în acest mod, ca diplomat în funcţie, aproape ca un negociator. Sigur că foştii secretari de Stat menţin legăturile cu liderii străini, aşa cum trebuie, dar se întâmplă foarte rar să fie pe teme atât de specifice, mai ales imediat după încheierea mandatului”, explică Michael O’Hanlon, analist la Institutul Brookings.

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump va decide ieşirea din acest tratat, Administraţia Vladimir Putin va bloca prelungirea sancţiunilor contra Teheranului, a avertizat Ministerul rus de Externe.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *