Skip to content
Politică

Un fost ziarist (actual politician) vrea îngrădirea libertății de exprimare? EXCLUSIV

Lugojeanul

Citiți în cele ce urmează despre ultimele declarații ale unui fost ziarist (în prezent politician de primă linie) referitoare la posibila îngrădire a libertatății de exprimare.

Este vorba despre actualul edil al Capitalei, Gabriela Firea, care, într-o declarație acordată luni seară postului de televiziune România TV, s-a plâns de faptul că, urmare a faptului că „Internetul nu e reglementat”, primarul general se confruntă cu o situație delicată: primește ameninţări cu bătaia și chiar cu moartea.

„Imediat cum am intrat în primărie şi am anunţat că vreau să pun capăt abuzurilor, cheltuirii nejustificate a banului public şi doresc să înfiinţăm un holding municipal cu 20 de companii municipale pentru realizarea serviciilor publice, la preţuri decente, nu umflate de 5-6-7 ori. Am început să primesc ameninţări. Că o să sfârşesc, că îmi fac dosare, că o să păţesc ceva eu, soţul, copii, familia. Am făcut plângeri şi finalul e dezarmant, legislaţia nu pedepseşte astfel de atitudini, câtă vreme internetul nu e reglementat, poţi să spui orice…să ameninţi cu moartea, cu bătaia. Nu să cenzurăm internetul, dar nici să nu-l lăsăm să se profereze ameninţări cu moartea şi bătaia. De pe nişte conturi false au fost proferate ameninţările. Termenul legal de contestare e de 10 zile şi termenul de răspuns e de 20 de zile, mai mult de o lună nu ar trebui să se întârzie, pe perioada verii ar trebui să avem primul lot din primele 300 de autobuze”, declara Gabriela Firea la postul de televiziune citat mai sus.

Îngrijorarea noastră se referă la faptul că aceste aspecte care țin de niște evenimente punctuale, pe care doamna Firea le poate rezolva cu ajutorul instituțiilor statului, pot fi transformate în pretexte pentru impunerea unei forme de cenzură în ceea ce privește activitatea presei.

Ceea ce trebuie să nu se uite este că libertatea de exprimare (mai ales pe rețelele sociale și pentru cei ce funcționează în media online) este una dintre caracteristicile vitale ale unei societăți democratice.

Ne așteptăm ca acest fapt să nu fie doar înțeles, ci să fie chiar apărat de edilul Capitalei, aceasta fiind la rândul ei fost jrunalist și director de publicație, postură din care ar trebui să cunoască mai mult decât oricine cât de importantă este posibilitatea de a-ți spune cuvântul, garantată prin Constituție.

Cazul de față este cu atât mai alarmant cu cât noi considerăm că România trebuie să își păstreze parcursul democratic și în ceea ce privește relația cu presa și cu liberul cuvânt, în contextul în care în zonele din exterior există derapaje cumplite (amintim aici regretabilul caz al ziariștilor turci, condamnați la închisoare pe viață pentru acuzatii legate de tentativa de lovitură de stat din vara anului 2016).

Altfel spus, am vrea să credem că declarațiile doamnei primar Gabriela Firea nu continuă politica promovată de Liviu Dragnea în acest domeniu și nu concretizată- de exemplu în proiectul de lege privind defăimarea socială.

1 comentariu la “Un fost ziarist (actual politician) vrea îngrădirea libertății de exprimare? EXCLUSIV

  1. Prea o luam in serios pe aceasta doamna! De unde pana unde „ziarist”?? A fost o cititoare de stiri,apoi o alta cititoare ca purtator de cuvant al guvernului Isarescu si mai tot timpul politician/ist psd!!! Ori este vizibil ca psd-eii se auto-victimizeaza pentru ca atat le pot neuronii! Carmen Dan gaseste microfoane te miri pe unde,Iordache primeste plicuri cu praf alb iar Firea tot felul de mesaje! Nimic nou din aceasta perspectiva! Dar este la fel de adevarat ca restrictionarea comunicatiilor a fost/este/si va fi mereu o dorinta a discretionarilor potentiali! Tocmai de aceea ei invoca periodic acest fel de amenintare si ar dori control si in aceasta zona!! Din pacate atat reusesc ei sa inteleaga din sintagma „in slujba cetateanului”!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *