Skip to content
Politică

Un gigant IT avertizează: Guvernul României, VULNERABIL la hackeri!

GoHacking.com

Un gigant IT avertizează că Guvernul României este nici mai mult, nici mai puţin decât VULNERABIL la hackeri.

Spionajul cibernetic este un fenomen care va căpăta amploare anul viitor, România prezentând un risc mediu din acest punct de vedere, în condiţiile în care dispune de specialişti foarte buni, dar de bugete mici, iar vulnerabilităţile sunt prezente mai ales în zona instituţiilor guvernamentale, din cauza sistemelor informatice învechite, a declarat, pentru News.ro, Ştefan Tănase, senior security researcher în cadrul producătorului rus de antiviruşi Kaspersky Lab.

România are specialişti foarte buni în domeniul securităţii cibernetice, dar lipsa banilor face din instituţiile statului ţinte vulnerabile în faţa spionilor cibernetici, consideră Kaspersky.

”Dacă din punct de vedere al pregătirii specialiştilor stăm foarte bine, bugetele mici şi, în unele cazuri, interesul scăzut, ne fac vulnerabili în materie de soluţii hardware şi software, mai ales în cadrul instituţiilor guvernamentale. Lipsa update-urilor şi sistemele învechite sunt puncte slabe care pot fi exploatate de atacatori rău intenţionaţi”, a spus Tănase, pentru News.ro.

Spionii cibernetici vor viza anul viitor mai ales telefoanele mobile, astfel că vor exista campanii întregii de atacuri îndreptate asupra acestor dispozitive, estimează Kaspersky.

Atacurile cibernetice au început, în acest an, să se concentreze tot mai mult pe dispozitivele mobile, considerate ca având o securitate mai slabă decât serverele şi laptopurile.

Această tendinţă vine şi în contextul în care tot mai mulţi utilizatori folosesc telefoanele mobile pentru a face tranzacţii financiare şi pentru a trimite email-uri ce conţin informaţii importante.

”Atacurile asupra dispozitivelor mobile continuă să crească, iar peste o treime dintre cele bancare s-au mutat pe mobil. În 2016, 36% dintre atacurile bancare au vizat dispozitivele cu Android, de aproape cinci ori mai mult decât în 2015 (de la 8%)”, a explicat Tănase.

Expertul a atras atenţia că nu doar sursele neoficiale de unde pot fi descărcate aplicaţii au fost o sursă de malware în acest an, ci chiar magazinul online Google Play, de pe care sunt cumpărate şi descărcate aplicaţii pentru dispozitive mobile.

Infractorii au reuşit să folosească magazinul Google ca să distribuie malware deghizat în aplicaţii legitime.

Un alt gen de atac care va afecta şi mai mult utilizatorii în 2017 este ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi le eliberează în schimbul unei recompense.

”Numărul de atacuri cu programe ransomware asupra companiilor s-a triplat în 2016, ajungând ca la fiecare 40 de secunde să aibă loc un nou atac, de la unul la fiecare două minute, la începutul anului. În cazul utilizatorilor individuali, lucrurile stau şi mai rău: intervalul dintre două atacuri a scăzut de la 20 de secunde, la 10”, a avertizat reprezentantul companiei ruseşti de securitate informatică.

Expertul avertizează că, câtă vreme cât utilizatorii continuă să plătească, ransomware-ul va fi o afacere profitabilă şi infractorii vor investi şi ei pentru a crea noi tipuri de malware (aplicaţii folosite în atacuri cibernetice).

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *