Skip to content
Internațional

Un grup de cetăţeni afgani, evacuaţi din Afganistan, a ajuns în România

Facebook

Un grup de cetăţeni afgani, evacuaţi din Afganistan, a ajuns în România joi seară, din Islamabad, la bordul unei aeronave TAROM.

Este vorba de o parte din persoanele evacuate în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale convocate pe 13 august şi coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aeronava a aterizat la Baza 90 Transport Aerian. Refugiaţii afgani sunt întâmpinaţi de ministrul Aurescu, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

Tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a afganilor noştri, care au fost evacuaţi de România din Afganistan. Aţi asistat la încheierea cu succes a celei mai ample operaţiuni de extragere din Afganistan în cadrul căreia am reuşit aducerea la Bucureşti a 139 de cetăţeni aflaţi sub protecţia României dintre cei 156 care au fost evacuaţi de către celula de criză”, a afirmat joi seară Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei externe.

Acesta a precizat că este vorba despre foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile: jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora

Alţi 17 cetăţeni sprijiniţi de România şi care au primit asistenţă din partea României au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinaţia lor finală, România”, a explicat Aurescu, potrivit căruia cetăţenii afgani vor ajunge în zilele următoare în ţară.

Aurescu a precizat că, de asemenea, au ajuns în România 49 de cetăţeni români care au dorit să fie evacuaţi din Afganistan, 7 cetăţeni străini, din state partenere ale României. ”Au fost misiuni extrem de complicate, intense, inclusiv la nivel uman, emoţional, pentru că Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat”, a mai afirmat Aurescu.

Acesta precizează că activitatea celulei de criză va continua în perioada următoare. De asemenea, Aurescu a explicat că în Afganistan mai sunt 8 cetăţeni români, dar care nu au dorit până acum să fie evacuaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *