Skip to content
Politică

Un guvern tehnocrat – singura variantă plauzibilă în cazul în care negocierile vor eșua definitiv: USRPLUS și UDMR nu vor să fie „frații mai mici”

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, analistul politic și sociologul Lucian Dumitrescu susține că ”problema adevărată” a negocierilor ”fără deznodământ” dintre liderii PNL, USR și UDMR ține de ”voturile puține pe care acești domni le-au primit”.

”Până acum, în mod tradițional, guvernul era format dintr-un partid mare și de unul sau două partide care acceptau rolul de frați mai mici. Problema este că nici USRPLUS și nici UDMR nu par să accepte rolul de frați mai mici în momentul de față și au pretenția de a fi tratați ca parteneri egali”, spune sociologul.

De asemenea, acesta amintește că negocierile dintre cele trei formațiuni politice trebuie accelerate pentru că „27 decembrie e fixată ca dată de începere a acelui program de vaccinare împotriva coronavirusului”

”Din declarațiile inițiale se dorea instalarea unui guvern înainte de Crăciun, pentru că știm  foarte bine că data de 27 decembrie e fixată ca dată de începere a acelui program de vaccinare împotriva coronavirusului în România. O astfel de campanie, care este extrem de serioasă, are nevoie de un guvern legitim din toate punctele de vedere.

Dacă această campanie nu va avea în spate un guvern legitim, nu înseamnă că se va transforma într-un insucces, mai ales că este garantată de implicarea armatei, dar credibilitatea, acceptabilitatea unei astfel de campanii este afectată de aceste certuri politice, de faptul că nu există un guvern stabil care să își asume această campanie de vaccinare”, adaugă Dumitrescu.

În încheierea interviului, acesta atrage atenția că PNL, USRPLUS și UDMR „nu vor ajunge la un deznodământ prea curând” în ceea ce privește negocierile pentru viitoarea structură a guvernului.

„Nu există niciun rezultat, semn că fiecare parte ține de interesele ei și semn că niciuna dintre părți nu pare să aibă un avantaj de putere. Din cauza rezultatului nefavorabil pe care dreapta l-a obținut la alegerile de acum două săptămâni. Această formulă nu poate fi pusă în practică și această formulă încurcă pe toată lumea, nu numai partidele aflate la negociere, ci și populația.

Eu mă îndoiesc că vor ajunge la un deznodământ prea curând și de asta varianta asta care părea indezirabilă complet pentru dreapta acum o săptămână, Alexandru Rafila premier și un guvern de uniune națională, pare să câștige din ce în ce mai mult teren, cu condiția să fie un guvern cu alură mai degrabă tehnocratică decât politică. Evident că vor fi oameni politici acolo, dar probabil că dacă vor fi oameni cu expertiză politică în diferite domenii atunci alura asta politică va fi estompată de un profil tehnocrat”, a conchis Dumitrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *