Skip to content
Politică

Un înalt oficial al ONU laudă SPP: 13 ani de tradiție în teatrele de operațiuni

spp.ro

Un înalt oficial al Organizației Națiunilor Unite (ONU) laudă Serviciul de Protecție și Pază (SPP), scoțând în evidență misiunile dificile la care au participat ofițerii români în teatrele de operațiuni ale ultimilor 13 ani.

David J. Bongi (directorul Diviziei Generale pentru Servicii de Siguranță și Securitate de la ONU) a acordat pentru DCNews un interviu despre colaborarea dintre organizația cu sediul la New York și ofițerii SPP de la București.

Potrivit lui Bongi, „din 2004 – când o echipă de protecție românească a fost detașată în Khartoum (Sudan) și până în 2017 – când trei echipe sunt detașate în Afganistan, Sudan și Libia -, echipele de protecție ale SPP „au demonstrat de fiecare dată că sunt foarte capabile și profesioniste”.

„Sprijinul lor și devotamentul dovedit în asigurarea protecției înalților oficiali ai ONU, în teatrele de operații de mare risc a fost absolut superb, fapt ce explică de la sine continua colaborare pe care o avem din 2004”, a continuat reprezentantul ONU.

În continuare, David Bongi a dat câteva exemple concrete de misiuni ale SPP-iștilor români.

„Echipele SPP sunt mandatate să asigure operațiuni de protecție pentru Înalții oficiali ai ONU în zone de mare risc. Demnitarii sunt în special cu rang de Reprezentanți Speciali ai Secretarului General al ONU și sunt șefi de misiuni ONU pentru zonele respective. Echipele SPP asigură protecția demnitarilor în țări din Africa sau Orientul Mijlociu. Uneori, echipele Serviciului de Protecție și Pază, pregătesc și asigură și vizite ale unor alți demnitari, cum ar fi Secretarul General al ONU, Adjunctul Secretarului General, Președintele Adunării generale și oficiali ai Consiliului de Securitate, în țările respective”, a punctat oficialul Națiunilor Unite.

Mai mult: David J. Bongi a arătat că există chiar misiuni coordonate de către echipele SPP.

„Coordonarea presupune o interacțiune constantă cu elemente de securitate ale țării gazdă, contingente militare detașate în Misiuni de Menținere a Păcii cunoscute și sub numele ”UN field missions” și elemente de securitate ONU din țara respectivă. SPP asigură sprijin pentru aceste operații în regim de rotire la un interval de un an. Este nevoie de o coordonare permanentă, pe termen lung, care este asigurată de echipele SPP sub îndrumarea Coordonatorilor ONU pentru protecție”, a detaliat Bongi.

De asemenea, reprezentantul ONU a vorbit despre riscurile cu care se confruntă Serviciul de Protecție și Pază, precum și despre demnitarii care au beneficiat de protecția SPP.

„Amenințările cu care se confruntă echipele includ conflict armat, terorism și mișcări sociale violente. Din motive de confidențialitate, nu este posibil să menționăm incidente reale. Succesul extraordinar este cea mai bună dovadă a profesionalismului tuturor echipelor de protecție ale ONU. […]

Echipele au asigurat sprijin pentru vizite ale Secretarului General al ONU, Adjunctul Secretarului General, Președintele Adunării Generale și membri ai Consiliului de Securitate aflați în misiune”, a mai spus David Bongi.

Citiți AICI întregul interviu cu David J. Bongi, inclusiv mesajul adresat SPP-ului cu ocazia celei de-a 27-a aniversări, marcate pe 7 mai.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *