Skip to content
Politică

Un inspector guvernamental, apolitic PRIN LEGE, se implică în bătălia PSD-PNL EXCLUSIV FOTO

Redacţia PSnews.ro vă prezintă, în cele ce urmează, cazul unui inspector guvernamental, apolitic PRIN LEGE, dar care se implică în bătălia PSD-PNL.

Pentru început, facem câteva precizări de natură tehnică. Legea nr. 188/1999 (actualizată în 2016) privind Statutul funcţionarilor publici are două articole care stipulează cât se poate de clar ce cuprinde categoria înalţilor funcţionari publici, precum şi caracterul apolitic al acestei categorii.

Începem cu articolul 12:

„Categoria înalţilor funcţionari publici cuprinde persoanele care sunt numite în una dintre următoarele funcţii publice:

a) secretar general al Guvernului şi secretar general adjunct al Guvernului;

b) secretar general din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;

c) prefect;

d) secretar general adjunct din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;

e) subprefect;

f) inspector guvernamental”.

Continuăm cu articolul 44:

„(1) Funcţionarilor publici le este interzis să ocupe funcţii de conducere în structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau ale fundaţiilor ori asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice.
(2) Înalţilor funcţionari publici le este interzis să facă parte din partide politice, organizaţii cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau din fundaţiile ori asociaţiile care funcţionează pe lângă partidele politice.
(3) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic că şi partidelor politice”.

CITIŢI ŞI: Soţul organizează alegerile, soţia le controlează. El prefect, ea funcţionar la Autoritatea Electorală Permanentă / EXCLUSIV

Cazul pe care vi-l prezentăm este cel al lui Nicolae Drăghiea, recent schimbat de Guvern din funcţia de prefect al judeţului Mehedinţi. Nu ştim dacă mutarea Executivului a fost determinată de către dezvăluirile PSnews.ro privind relaţia de rudenie a fostului prefect cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Mehedinţi sau despre cum această şefă a AEP Mehedinţi (Ana Drăghiea, născută Roşca, soţia fostului prefect) ar fi intrat fără concurs în categoria funcţionarilor publici. Ceea ce ştim, însă, este că, în prezent, Nicolae Drăghiea activează tot ca înalt funcţionar public – mai precis, în calitate de inspector guvernamental.

CITIŢI ŞI: Scandal în aparatul de stat. Cum ar fi ajuns funcţionar public fără concurs actuala şefă a AEP Mehedinţi EXCLUSIV SURSE

Nicolae Drăghiea a fost schimbat din funcţia de prefect de Mehedinţi pe data de 30 martie 2016, printr-o decizie a lui Dacian Cioloş. Câteva zile mai târziu, Drăghiea a devenit surprinzător de activ pe Facebook (cel puţin în ceea ce priveşte postările vizibile public), atacând de zor PNL-ul mehedinţean şi distribuind postările unor PSD-işti locali care îi jelesc plecarea din fruntea judeţului. Asta în condiţiile în care Drăghiea nu mai postase nimic public vizibil în cronologie încă din februarie 2014.

Ei bine, pe 2 aprilie, Nicolae Drăghiea a distribuit un articol din Gazeta de Sud, privind un dosar de la PNA (Parchetul Naţional Anticorupţie – precursorul DNA), în care a fost cercetat Virgil Popescu (în prezent, preşedinte al PNL Mehedinţi şi fost director al sucursalei mehedinţene a Petrom).

Există, însă, o problemă: articolul din Gazeta de Sud data din martie 2004. Folosim forma de trecut, fiindcă, între timp, materialul a fost scos de pe site-ul publicaţiei regionale, dintr-un motiv foarte simplu: Popescu, la acea vreme, primise SUP (scoatere de sub urmărire penală) din speţa respectivă. Mai multe detalii puteţi găsi pe portalul news-mehedinti.ro, care, la sfârşitul lunii februarie 2016, a publicat un drept la replică al PNL-istului. Mai mult: Virgil Popescu solicita scoaterea articolului de pe site-ul mehedinţean, ceea ce ne face să credem că o solicitare similară fusese trimisă şi către GdS.

Vă prezentăm un fragment relevant din dreptul la replică menţionat:

„Mentionam ca, in anul 2001, retinerea se facea de politie (care era sub influenta politica a P.S.D., la acea data) iar masura arestarii se lua de procuror. Scopul acestui dosar fabricat, a fost, inlaturarea domnului Virgil Popescu din functia de director al PETROM Mehedinti (pentru acest lucru trebuia inceputa urmarirea penala), scopul fiind atins prin inlocuirea acestuia cu domnul Duicu Adrian (membru al P.S.D.). De asemenea, precizam ca, domnul Virgil Popescu nu a fost cercetat niciodata de Parchetul National Anticoruptie sau pentru alte infractiuni de fals, uz de fals sau delapidare, asa cum, in mod tendentios se arata in articolul publicat de d-voastra. Va reamintim comportamentul politiei, de la acea vreme, intr-un alt caz, in care, domnul Mugur Ciuvica a fost ridicat de pe strada fara mandat, in celebrul dosar Armagedon si eliberat a doua zi, fiind un personaj incomod pentru regimul de atunci. https://ro.wikipedia.org/wiki/Armagedon.

Pe de altă parte, Nicolae Drăghiea pare că nu a observat eliminarea articolului de pe site-ul gds.ro, întrucât a distribuit obsesiv pe Facebook materialul în cauză, de-a lungul întregii luni aprilie: nu doar pe 2, ci şi pe 3, 12, 15, 20, 22 şi 28 aprilie.

Draghiea 1

Între timp, acelaşi Drăghiea a dat „share” de două ori (la un minut distanţă, AICI şi AICI) unei postări despre o ştire în care Marius Screciu (preşedintele PSD Drobeta Turnu-Severin) îl atacă pe Virgil Popescu. Zece minute mai târziu, fostul prefect a distribuit un mesaj al lui Aladin Georgescu (preşedintele PSD Mehedinţi), acesta acuzând PNL de presiuni pentru schimbarea lui Drăghiea din fruntea judeţului.

Draghiea 2

Pe 13 aprilie, Nicolae Drăghiea a revenit în bătălia politică împotriva PNL-ului mehedinţean, distribuind o postare a publicaţiei locale Jurnal de Mehedinţi (reluată două zile mai târziu AICI, precum şi pe 20 aprilie AICI). Concret, ziarul anunţa că Virgil Popescu şi Daniel Cîrjan (acesta din urmă fiind candidatul PNL la Primăria Drobeta Turnu-Severin) pierduseră procesul prin care cereau încetarea mandatului lui Constantin Gherghe (edilul UNPR din Severin), din motive de incompatibilitate a acestuia.

Draghiea 3

A doua zi, chiar la ora 9 dimineaţa, Nicolae Drăghiea a revenit, cu o postare pe aceeaşi temă, semnată de un jurnalist al unei televiziuni locale:

Draghiea 4

În rest, pe 27 şi pe 28 aprilie, înaltul funcţionar public Nicolae Drăghiea (teoretic, apolitic) a fost ocupat să îl măscărească pe Virgil Popescu.

Draghiea 5

Draghiea 6

Ce ar mai fi de spus? A înfiinţat Guvernul României o secţie separată a înalţilor funcţionari publici care se cred comedianţi? Dacă nu, probabil că ar fi cazul să o facă – măcar de hatârul lui Nicolae Drăghiea, cel care are de răspuns la câteva întrebări privind propriul mandat de prefect mehedinţean. De asemenea, dacă este adevărat că premierul Dacian Cioloş l-a zburat pe Drăghiea din funcţia de prefect din cauza neregulilor din mandatul lui (unele dintre ele fiind dezvăluite de către PSnews.ro), atunci se vede treaba că acesta din urmă nu s-a învăţat minte şi continuă să calce în picioare legea care îl obligă să fie apolitic. Poate vrea omul să vadă până unde merge răbdarea lui Cioloş şi în ceea ce priveşte funcţia de inspector guvernamental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *