Skip to content
Politică

Un judecător CSM susține investigarea magistraților

ZiarulCeahlaul.ro

Judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, susține înființarea unei secții de investigare a magistraților. Această prevedere a fost discutată în comisia condusă de Florin Iordache.

Gabriela Baltag afirmă că mai mulți judecători i s-au plâns în legătură cu presiuni venite din direcția unei părți a sistemului judiciar: ”Este binevenită (secția de investigare a magistraților, n.red.), contrar afirmațiilor unor colegi din CSM. Salut aceasta inițiativă pentru că, trebuie să recunoaștem, nu o dată aflăm că, mai ales judecătorii care judecă în penal, simt o presiune venită împotriva lor dintr-o anumită parte a sistemului judiciar. (..)

Nu vă spun câte memorii au venit spre noi, însoțite de documente, care prezentau o formă de presiune asupra judecătorilor care judecă în materie penala”, a declarat Gabriela Baltag duminică seara la Antena 3, informează Mediafax.

Judecătorul susține că presiunile au scopul de a dezvălui ”ce considerente au stat la baza deliberărilor, în afară de cele expuse, considerând că sunt altele”.

Mai mult decât atât, membrul CSM consideră că secția din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casația și Justiție este benefică, putând să întărească independența judecătorului.

În context, Gabriela Baltag l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazăr pentru pozițiile exprimate împotriva modificărilor făcute în Parlament la Legile Justiției.

 „Am pretenția ca atunci când vorbești de pierderea independentei magistraților să indici măcar un text de lege. Nu e nicio prevedere, până în momentul de față, care să aducă o îngrădire a independenței sistemului judiciar”, a mai spus Baltag.
De asemenea, judecătorul Gabriela Baltag a susținut că președintele României nu a avut, până în 2005, putere de decizie asupra conducerii Curții Supreme și nu ar trebui să aibă nici acum, fiind ”om politic”.

„Nu e de conceput ca un președinte de țară, care e om politic, sa decidă. Ce argumente ar putea avea să refuze numirea unui președinte ICCJ? Am auzit că ar putea primi rapoarte de la servicii. Ce sa înțelegem, ca serviciile pot sa interfereze în cariera magistraților? Este foarte grav acest lucru.

Este exclus să permitem serviciilor secrete sa aibă o putere de înlăturare a magistraților prin președintele tarii. Nu există acest drept de veto niciunde în lumea civilizată”, a explicat Gabriela Baltag.

1 comentariu la “Un judecător CSM susține investigarea magistraților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *