Skip to content
Alegeri locale 2020

Un judecător din Buzău care a condamnat jurnaliști la pușcărie cu executare candidează din partea PMP la alegerile locale

Facebook

Constantin Florescu, judecătorul buzoian care a condamnat jurnaliști la pușcărie cu executare, a fugit de la PSD la PMP pentru a putea candida la Primăria Buzău. În prezența liderului PMP Eugen Tomac, ex-judecătorul pesedist a uitat numele partidului care l-a garantat și propus drept candidat pentru fotoliu de primar.

Astăzi, declar oficial în fața reprezentanților presei și în fața tuturor cetățenilor buzoieni că accept candidatura pentru funcția de primar la Primăria Buzău din partea partidului… partidului… („Mișcarea Populară”, îi suflă deputatul Adrian Mocanu – n.r.)… partidului România… partidului PMP… eu eram obișnuit cu… PMP, da, Mișcarea Populară”, a fost cuvântul de debut al candidatului PMP la Primăria Buzău.

În anii tulburi de după 1990, ziariștii erau incomozi pentru sistemul care acaparase România, scrie Newsweek. La Buzău, cu ocazia alegerilor locale și generale din anul 1996, jurnaliștii au dezvăluit abuzuri grave ale magistraților buzoieni. Primul, în cursul procesului de numărare a voturilor la Biroul Electoral Central. Al doilea, în momentul tragerii la sorți a componenței Biroului Electoral Centra Buzău.

Potrivit lucrării „De la post-comunism la pre-traniziție”, ziariștii buzoieni au dezvăluit că judecătorul Constantin Florescu a închis ochii la o fraudă electorală. Pe 3 iunie 1996, doi candidați al Partidului Alternativa României, aflați în sediul Biroului Electoral Municipal, au surprins doi membri ai Comisiei Electorale de la Secția nr. 17 în timp ce ștampilau ilegal buletinele de vot. Cei doi candidați au sesizat reporterii aflați în zonă și ulterior pe judecătorul Constantin Florescu, vicepreședintele Biroului Electoral Municipal. În loc să remedieze situația, judecătorul l-a pus pe fugă pe un fotoreporter de la ziarul „Opinia” care imortaliza flagrantul.

Un an de închisoare cu executare pentru un articol

Ulterior, în cotidianul „Opinia” a apărut o dezvăluire sub semnătura lui Sabin Orcan referitoare la arestarea unor oameni de afaceri protejați de sistem. Ancheta de presă conținea următoarele pasaje: „De ce a întârziat timp de doi ani dosarul celei mai mari evaziuni fiscale din Buzău?/ Firma D I Company, acuzată de înșelăciune de peste un miliard de lei, și-a cumpărat sediu în casa mamei fostului procuror șef de municipiu/ Destituit recent din funcție, procurorul Cornel Georgescu a fost propus acum de PNȚCD pentru postul de subprefect!

Materialul l-a înfuriat atât de tare pe procurorul politician încât l-a dat în judecată pentru calomnie pe jurnalistul Sabin Orcan. Ce s-a întâmplat ulterior? Aflăm dintr-un text semnat de Călin Bostan în volumul menționat anterior: „în data de 11 martie 1997, o instanță a Judecătoriei Buzău, condusă de vicepreședintele Constantin Florescu, a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziariști de la Opinia din Buzău. Cei trei, Corneliu Ștefan (director general al S.C. Opinia S.A.), Florian Angelo (director executiv al aceleiași societăți) și Sabin Orcan (redactor – șef adjunct al ziarului Opinia) au fost trimiși în judecată în urma plângerii formulate de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Prin Sentința penală nr. 461/11.03.1997, ziariștii au fost obligați și la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei de către partea vătămată, reprezentând daune morale pretinse de acesta”. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *