Skip to content
Politică

Un judecător face acuzații grave: Cioloș a dat SRI-ului atribuții pe care le-a avut fosta Securitate comunistă

hotnews.ro

Florica Roman, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloş că prin Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală, ordonanţa fiind dată fără avizul CSM. Una dintre justificări au reprezentat „ameninţările iminente la adresa securităţii”.

Prin OUG 6/2016 a fost modificat Codul de procedură penală, pentru a permite acestor “organe de cercetare penală speciale”, cum a devenit și SRI, să facă acte de urmărire penală. (…) Așadar, contrar celor declarate presei, domul Cioloș a făcut SRI organ de cercetare penală. A scris el însuși negru pe alb acest lucru atât în expunerea de motive cât și în OUG 6/2016. Reiterez faptul că după 1989 SRI-ului i s-a interzis prin lege, în mod expres, să facă acte de urmărire penală, adică să fie organ de cercetare penală, tocmai pentru a nu mai permite unui serviciu secret sa repete abuzurile făcute de fosta Securitate comunistă. Prin OUG 6/2016 Guvernul Cioloș a dat SRI-ului atribuții pe care le-a avut fosta Securitate comunistă și care i-au fost interzise SRI-ului după 1989″, spune, pe blogul personal, judecătoarea Florica Roman, potrivit Antena3.ro.

Aceasta a făcut public, pe blogul său, faptul că Guvernul Cioloş nu a avut aviz de la CSM anterior adoptării OUG 6/2016 şi publicării ei în Monitorul Oficial.

Ulterior, fostul premier Dacian Cioloş a declarat că ordonanţa invocată de judecător nu a transformat Serviciul Român de Informaţii în organe de cercetare penală şi că a existat un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *