Skip to content
Politică

Un lider de sindicat învinuiește OMV Petrom de o țeapă uriașă dată statului. Reacția companiei

ziuaconstanta.ro

Un lider de sindicat învinuiește firma OMV Petrom de o țeapă uriașă dată statului român. Vedeți mai jos care a fost reacția companiei.

Conducerea OMV Petrom (respectiv CEO-ul Mariana Gheorghe), precum şi reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al societății (Sevil Shhaideh şi Radu-Spiridon Cojocaru) vor fi invitaţi la audierile din cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, au decis joi membrii Comisiei. Este a treia invitaţie pe care deputaţii o fac Marianei Gheorghe, care a refuzat de două ori să se prezinte personal la audieri, anunţând că va trimite toate răspunsurile în scris, relatează Bursa.ro.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat joi, la Comisia parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă banii nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, a afirmat: „Colegii au solicitat să reluăm invitaţiile către conducerea OMV Petrom. Personal, nu îmi fac mari speranţe. De fapt, renunţasem să mai fac un apel în acest sens. Însă, în urma afirmaţiilor domnului Costin, o să reiau invitaţiile adresate doamnei Mariana Gheorghe şi membrilor din Consiliul de Supraveghere OMV Petrom, care sunt reprezentanţii statului român.

Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS), a prezentat Comisiei de anchetă a activităţii ANRE un document care a fost depus şi la Guvernul României, respectiv, la Secretariatul General al Guvernului, în atenţia premierului, în care Costin spune că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei care, din datele prezentate, se ridică la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi. În acest document se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei.

De asemenea, se mai vorbeşte despre creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului la sonde în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea activelor, terenurilor, clădirilor şi implicit prejudicierea statului român. Din datele prezentate de domnia sa s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare. Comisia de Anchetă va cere toate aceste documente de la instituţiile care au avut în control acest comportament, le vom pune în discuţie şi, implicit, le vom trimite spre analiză şi vom cere un răspuns tuturor instituţiilor care sunt direct vizate de soluţionarea acestui tip de comportament. Membrii Comisiei de Anchetă a activităţii ANRE au solicitat, ieri, prezenţa în faţa comisiei atât a fostului preşedinte a Curţii de Conturi, domnul Nicolae Văcăroiu, cât şi a actualului preşedinte Mihai Busuioc. Să sperăm că, în urma analizei împreună cu ei şi a concluziilor raportului Curţii de Conturi, vom înţelege în ce constau aceste infracţiuni”.

În replică, OMV Petrom respinge acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, acuzaţii vehiculate în şedinţa din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, potrivit unui comunicat de presă remis publicației citate.

Reprezentanţii companiei au precizat: „De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an”.

Oficialii societății au transmis că întotdeauna s-au plătit corect şi la timp obligaţiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autorităţile competent.

Ca argument, firma a prezentat cifre ce reflectă „impactul pe care compania l-a avut asupra veniturilor la bugetul de stat şi asupra economiei în ansamblu, din 2005 şi până în prezent”: 24,5 miliarde de euro plătiţi la stat sub formă de taxe, impozite, contribuţii sociale şi dividende cuvenite acţionarului statul român şi 13,5 miliarde de euro investiţii.

„Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listata la bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, cu investitori locali şi internaţionali, iar astfel de acuzaţii nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât şi acţionarilor săi, inclusiv statului român”, comentează cei de la OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *