Skip to content
Politică

Un lider liberal a scăpat porumbelul. Răbufnire de orgoliu pe falia PNL-PDL EXCLUSIV

ph-online.ro

Un lider liberal a scăpat porumbelul. Citiți în cele ce urmează despre o răbufnire de orgoliu pe falia dintre PNL-PDL.

Deși cel mai recent congres al PNL (cel din iunie 2017) a fost promovat de către comunicatorii formațiunii poltiice drept unul care urma să pună capăt neînțelegerilor dintre cele două facțiuni care fuzionaseră în 2014, iată că există un lider care a dezgropat – chiar dacă probabil involuntar – confruntarea dintre vechii PNL-iști și foștii PDL-iști.

Este vorba despre Ioan Balan, deputat de Suceava aflat la al treilea mandat consecutiv și în prezent vicepreședinte al PNL responsabil cu regiunea Nord-Vest. Aceeași funcție o deținuse Balan în fostul PDL, politicianul fiind la un moment dat chiar șeful organizației democrat-liberale din municipiul Suceava.

Ei bine, PSnews.ro a stat miercuri de vorbă cu Ioan Balan despre plecarea la ALDE a senatorului Ion „Iani” Popa și despre alte două transferuri la partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu (încă neconfirmate): cele ale senatorilor Marius Nicoară și Daniel Zamfir.

Concret: Balan a început prin a-și exprima regretul legat de aceste migrații, dar a și lansat un semnal de fidelitate proprie către conducerea din Modrogan.

„Orice plecare ne întristează. Până la urmă, noi suntem o echipă aici și orice membru care pleacă din echipa noastră nu ne bucură. Până la urmă, fiecare își alege drumul în viață. Eu sunt genul de om care face politică din 1994: am făcut politică în PD și mi-am urmat partidul pe parcursul lui: PD-PDL-PNL. Niciodată n-aș pleca în altă parte. Oricâte lucruri aș găsi în partid care să mă facă să fiu trist, i-aș rămâne alături. Când n-aș mai putea, aș pleca acasă. Nu pot să-i înțeleg pe colegii care aleg să părăsească partidul și nici nu le-aș da circumstanțe atenuante”, a afirmat deputatul PNL.

Întrebat dacă va discuta cu președintele Ludovic Orban o eventuală strategie de stopare a exodului, Ioan Balan a evitat un răspuns frontal, preferând în schimb să susțină că plecările sunt de neoprit.

„Discuții am avut și discuții avem mereu. Nu am eu o discuție personală. Le avem în forurile partidului, le avem chiar și în particular. Eu din câte cunosc și de câte ori am discutat pe subiectul acesta… și am avut un caz în regiunea Nord-Est, de care răspund: deputatul Daniel Olteanu de la Vaslui… Știu că de foarte multe ori am avut discuții împreună și am încercat să-l conving să rămână alături de echipa noastră. Până la urmă, decizia îi aparține fiecăruia dintre noi – decizia e unilaterală. Și un om când își pune-n cap să plece, până la urmă pleacă – am observat lucrul ăsta: oricât ai încerca să-l ții, când face anunțul că pleacă, anunțul ăla vine în urma unor negocieri deja făcute.

Până la urmă, trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte și să fim sinceri cu noi: cine are de plecat eu cred că cel mai bine ar fi s-o facă acum, iar noi să putem să știm fiecare pe cine se bazează. Pentru că o echipă care vrea să conducă România trebuie să fie unită și la bine, și la greu.

Pe de altă parte: dacă mă-ntrebați ca strategie de partid, eu cred că orice plecare nu face neapărat bine partidului. Dar sunt oameni care pur și simplu nu se regăsesc. Dacă nu se regăsesc, de ce i-am opri?” a detaliat Balan.

Iar acum urmează esența articolului de față: întrebat dacă nu cumva o astfel de atitudine fatalistă riscă să lase Partidul Național Liberal fără grupuri parlamentare, Ioan Balan a susținut că facțiunea vechiului PNL este mai expusă riscului de dezertări, aripa portocalie fiind în general ferită de așa ceva.

„Credeți-mă că sunt suficient de mulți colegi care se regăsesc în PNL. Și poate că nu sunt ei cei care ies în față, să arate lucrul ăsta. Dar eu sunt un om care umblă prin regiunea asta de nord-est, cunosc foarte bine organizațiile și trebuie să înțelegeți un lucru: de la PDL nu s-a format încă un partid, în afară de PMP-ul lui Traian Băsescu, care știți foarte bine că a luat foarte puțini din PDL. De la vechiul PNL la ALDE s-au mai găsit câțiva care se regăsesc mai aproape de facțiunea aceasta a lui Tăriceanu. Eu cred că până în toamnă lucrurile se vor așeza. Nu vreau să vă contrazic, dar credeți-mă că realitatea este cu totul alta. Dacă pleacă 3-4-5-10 oameni, nu înseamnă că un partid trebuie să se desființeze – hai să fim serioși! Partidul merge mai departe”, a comentat deputatul.

Confruntat cu realitatea că ultimele luni au fost marcate de plecări dinspre PNL, iar nu de veniri către Partidul Național Liberal, parlamentarul a parat: „Dați-mi voie să vă contrazic: după ședințele noastre de BEx din ultima perioadă, au fost chiar și niște personalități care au făcut pasul către noi în fiecare filială”.

Noi am insistat, amintindu-i politicianului că aceste sosiri nu au fost la nivel parlamentar. În acest punct, PNL-istul a lăsat garda jos: „Acuma, să vă spun o treabă: nu suntem extrem de atractivi noi în opoziție, să vină lumea de la putere spre opoziție. Lumea încearcă să urmeze puterea. ALDE e un partid care face parte astăzi din arcul guvernamental, e atrăgător; de ce ar veni de la ALDE la PNL? Ei bine: dacă – spre exemplu – lucrurile la moțiunea de cenzură vor sta într-un anume fel și se va schimba majoritatea, atunci o să vedeți că oamenii se vor orienta mai mult spre PNL”.

„În general, nu văd un partid de opoziție care să fie atât de puternic. La Ponta s-au mai dus câțiva, dar s-au dus dintre cei care n-aveau nicio șansă în PSD, dacă vă uitați – erau văzuți la marginea PSD-ului”, a completat liberalul.

Chestionat dacă PNL poate merge pe o strategie similară (să încearcă atragerea unor „marginali” din ALDE), Ioan Balan a replicat într-o notă ceva mai optimistă, mai ales în perspectiva moțiunii de cenzură.

„Credeți-mă că se poartă discuții cu colegi din celelalte partide, dar e destul de complicat să reușești să convingi un parlamentar care se află în arcul guvernamental să treacă în opoziție. A, dacă noi am putea demonstra astăzi o majoritate certă, atunci cu siguranță lucrurile ar sta altfel”, a încheiat deputatul de Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *