Skip to content
Politică

Un lider PNL intră cu crampoanele la ministrul de Externe

" "

Un lider al Partidului Naţional Liberal (PNL) intră cu crampoanele la Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. De ce nu a participat acesta la un eveniment important.

Într-un comunicat trimis, marţi, PSnews.ro, Radu Carp (secretar executiv al PNL) susţine că ministrul Aurescu nu a participat, luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, din cauza problemelor penale ale premierului Victor Ponta, care ar afecta imaginea României.

" "

“Într-o săptămână decisivă, în care se va hotărî modalitatea de răspuns a UE referitoare la criza refugiaţilor, cu ocazia Consiliului JAI şi a reuniunii extraordinare a Consiliului European, România se găseşte într-o situaţie dificilă : nu are parteneri pentru a-şi promova mandatul promovat până în prezent, agreat de forţele politice şi de societate, acela de a se accepta preluarea de refugiaţi pe baze voluntare, potrivit principiului solidarităţii, fără cote obligatorii.

Statele membre UE care susţin poziţii similare – printre care Polonia, Republica cehă, Slovacia, Letonia – fac parte (cu excepţia ultimului) din Grupul Vişegrad, iar negocierile cu preşedinţia Consiliului UE, reprezentată de Luxemburg, au loc între ministrul de externe luxemburghez şi şefii diplomaţiilor acestor ţări.

La ultima reuniune în acest format din 21 septembrie, desfăşurată la Praga, ministrul de externe Bogdan Aurescu nici măcar nu a fost invitat să participe, deşi poziţia României era cunoscută, iar prezenţa ţării noastre la aceste discuţii ar fi întărit atât poziţia Grupului Vişegrad, cât şi pe cea a României. Dacă ar fi fost invitat, mai mult ca sigur domnul Aurescu ar fi participat, având în vedere că aderarea României la Grupul Vişegrad a rămas un obiectiv de politică externă eşuat – afirmat ca atare în mod expres rareori şi întotdeauna căutat fără succes.

Ministrul de externe român nu a participat la această reuniune nu pentru că nu ar fi existat interes pentru a afla poziţia României. Domnul Aurescu nu a participat deoarece guvernul din care face parte nu mai are niciun fel de credibilitate externă, în condiţiile trimiterii în judecată a primului ministru Victor Ponta. Niciun partener european nu doreşte să stea la aceeaşi masă cu primul ministru şi cu ministrul de externe român. Aceasta este realitatea pe care actualul guvern încearcă să o ascundă. Această realitate cu adevărat regretabilă a generat iniţierea de către PNL a moţiunii de cenzură împotriva actualului guvern.

Dacă Victor Ponta ar fi înţeles că trebuie să facă un pas înapoi, pentru binele ţării pe care pretinde că o reprezintă, poziţia României ar fi fost ascultată şi respectată. Actualul guvern a dus însă România într-un punct din care nu se mai poate acţiona, datorită neîncrederii partenerilor noştri europeni” este mesajul lui Radu Carp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *