Skip to content
Politică

Un lider sindical avertizează: Salariile din mediul privat sunt mici din cauza lipsei unui mediu concurențial matur EXCLUSIV

GoodCall.com

Consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunțat ieri că nu susţine creşterea salariului minim brut pe ţară,”fără o fundamentare riguroasă pe criterii obiective”, în condițiile în care se așteaptă ca IMM-urile să aibă dificultăți, ca urmare a aplicării acestei măsuri, iar jumătate se pregătesc să concedieze până la 5 angajați.

Antreprenorii se așteaptă totodată să fie obligați să scumpească produsele și serviciile pe care le furnizează și să piardă din contracte sau piețe. Sondajul a fost efectuat în rândul a 963 de companii.

Președintele Blocului Național Sindical (BNS) a declarat însă pentru PSNews că amenințarea cu disponibilizările era valabilă prin 2000. Acum, în 2018, când angajatorii se confruntă cu o acută criză de forță de muncă, alternativele pentru salariați în a-și găsi alte locuri de muncă nu le vor crea probleme.

Dacă vor exista concedieri, având în vedere criza acută de locuri de muncă, cei dați afară vor fi absorbiți de alți angajatori, care își permit să plătească salariile. Pe piața forței de muncă în prezent nu există o ofertă care să răspundă cererii mediului de afaceri, așa că, dacă  vor exista disponibilizări, cu siguranța vor exista alternative pentru salariați”, a declarat liderul sindical.

O problemă este însă cu comportamentul celor din mediul de afaceri, care una-două cresc prețurile, la cele mai mici semnale din piață. Fie că vorbim de creșterea prețurilor administrate pe zona energetică, fie că e vorba de creșterea salariului minim, ei umblă la prețuri”, spune președintele BNS.

În privința reacțiilor mediului patronal, legate de creșterea salariului minim, Dumitru Costin a spus că ”piața din România este una imatură, fără un mediu concurențial așezat. Din această cauză asistăm în țara noastră la prețuri la bunuri și servicii mai mari decât pe alte piețe, unde, într-adevăr, concurența înseamnă enorm.

În România avem în continuare un mediu concurențial în stadiu incipient, cu comportamente speculative, de aici și prețurile ciudate. Există foarte mulți operatori economici care în momentul de față speculează momentul, pentru că a crescut salariul minim.

Avem de-a face cu lipsa unui mediu concurențial așezat, în care competiția reală să conducă la formarea corectă a prețurilor. Până și bătrâna care vinde pătrunjel la colțul străzii a crescut prețul la legătura de pătrunjel pentru că a crescut salariul minim. Astfel de comportamente șmecherești există peste tot. Nu avem încă un mediu concurențial matur, în economia României, de la firme foarte mici până la firmele foarte mari”.

În privința discuției care se face în momentul de față, privind discrepanța dintre salariile celor ce lucrează la stat, care sunt mai mari decât cele din mediul privat, liderul BNS a spus că ”salariile din mediul privat sunt prea mici, pentru că  în mediul economic privat lucrătorii nu se pot organiza, nu se pot reprezenta, nu pot să își negocieze corect prețul muncii și condițiile de muncă”.

În plus, mediul economic privat, în loc să determine, prin luările sale de poziție, conducerea politică a României, să umble la alte elemente de competitivitate, care generează costuri suplimentare, cum ar fi calitatea infrastructurii de transport, lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, calitatea scăzută a educației și a formării profesionale a adulților, lipsa de investiții în zona de cercetare-dezvoltare, preferă să se cantoneze în  zone economice rudimentare, în care forța de muncă este utilizată intensiv, mai spune Dumitru Costin.

Așa este structurată economia României de astăzi, nu discutăm de industrii în care cercetarea și dezvoltarea să fie la loc de frunte, România nu face o prioritate din așa ceva. Mediul de afaceri s-a concentrat exclusiv pe forța de muncă și obținerea competitivității maxime din aceasta, prin menținere condițiilor financiare cât mai scăzute.

Restul elementelor de competitivitate nu interesează pe nimeni, decât poate cel mult la nivel de discurs. În rest, se mizează pe facilitățile pentru forța de muncă acordate de stat și pe schemele de sprijin financiar de la stat, de sute de milioane de euro. În loc să se concentreze pe alte elemente care să ajute la creșterea competitivității, mediul de afaceri s-a centrat exclusiv pe zona de forță de muncă, cu scheme de ajutor de stat”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *