Skip to content
Politică

„Un mariaj PNL -USR PLUS nu va dura prea mult, iar PSD merge cu frâna de mână trasă”. Sociologul Dan Jurcan schițează tabloul parlamentarelor

Inquam Photos / George Călin

Doar două săptămâni ne mai despart până la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Sociologul Dan Jurcan a schițat un tablou înaintea scrutinului. Acesta a spus în exclusivitate pentru PS News că pandemia de Covid-19 ar putea avea un impact semnificativ asupra prezenței la vot. De asemenea, sociologul este de părere că dacă PNL și USR-PLUS vor forma majoritatea în viitorul Parlament, mariajul lor nu va dura prea mult.

“PSD merge în campanie cu frâna trasă, nu are forță. Mesajele sunt destul de moderate și social-democrații par să se fi resemnat cu un scor care în cel mai bun caz va depăși 30%. Deși clamează  guvernarea, în realitate vor să stea pentru o vreme în opoziție, lăsând dreapta să deconteze greul guvernării care va veni. Pentru că asta urmează dacă ne uităm la pragul de îndatorare, contracția economică și reacția Băncii Naționale privind ajustările necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

USR PLUS se află în aceeași dramă identitară neterminată de aproape 2 ani. S-au construit pe un mesaj anti PSD, dar acest mesaj a fost confiscat de președinte în numele PNL.  Nu pot critica PNL prea mult, pentru că mesajele lor ar semăna prea mult cu ale PSD. Deocamdată, deși este atacat de PNL, nu riscă să atace  PNL pentru a nu pune în pericol o posibilă colaborare la guvernare. Cert e că dacă nu își ajustează exigențele intrării la guvernare și  ajung la un scor sub 18-20%, s-a putea  să devină neinteresanți pentru liberali, în contextul intrării PMP în Parlament și al unei coaliții cu PMP, UDMR și cu sprijinul minorităților.

Pro Romania este foarte vocal, se poziționează bine și are un mesaj clar. Aici se vede experiența lui Ponta ca om politic, dar echipa lui devine din ce în ce mai mică și asta e o problemă. Rămâne să vedem dacă va trece pragul electoral și asta e valabil și în cazul PMP. Pentru că un eșec al intrării în Parlament a partidelor mici ar avantaja clar PNL, PSD și USR PLUS.

Per ansamblu, această campanie electorală este de fapt o non campanie. In precampanie am avut o vizibilitate mult mai bună candidaților și a partidelor. Dar cum oamenii nu se pot întâlni și totul pare să se fi mutat on line, există efecte asimetrice ale digitalizării mesajului politic. PSD e aparent dezavantajat pentru că are un electorat în general îmbătrânit, cu educație medie și cu o utilizare moderată a Internetului. Dar are oportunitatea de a atrage tinerii, ceea ce e destul de dificil. PNL are un electorat pe toate grupele de vârstă, iar efectele on line vor fi dispersate corespunzător. E posibil ca mutarea on line a campaniei să avantajeze cel mai mult USR PLUS, care are în general un electorat tânăr, cu studii superioare și foarte activ digital.

Factorul COVID ar putea influența și el prezența la vot. Aproape 50% români nu vor  să participe la vot  de teama infectării cu Covid. Și dacă luăm în calcul care sunt persoanele cu grad ridicat de risc,  mesajul unor politicieni care au pus sub semnul întrebării oportunitatea desfășurării alegerilor parlamentare și au îndemnat oamenii să boicoteze alegerile, vom vedea exact unde vom avea un impact politic  semnificativ al absenteismului.

Cert e că după alegeri mingea se va afla în mâna președintelui și, dacă ne luăm după intențiile de vot, e foarte posibil să avem o majoritate de dreapta și, implicit, un guvern de dreapta după alegeri. Cel puțin pentru o vreme! Pentru că dacă USR PLUS va colabora cu PNL și intră la guvernare, riscă să fie asimilat în timp, așa cum s-a întâmplat cu PDL. Iar asta ne face să credem că un eventual mariaj PNL -USR PLUS nu va dura prea mult”, a explicat sociologul pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *