Skip to content
Europa Video

Un miliard de euro granturi pentru IMM-uri. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Sunt 5 tipuri de granturi

psnews.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programele adiacente IMM Invest, factoring și scontare, a căror schemă a fost deja aprobată de Guvern.

”Factoring se referă la facturi, deci orice întreprindere mică și mijlocie care are facturi neîncasate până într-un an de zile se poate prezenta unei instituții financiare, iar cu acea factură Guvernul va garanta cu garanția nume și cont stat. 50% avem aici, maxim 70.000 de lei pe factură, maxim 10 milioane pe per total beneficiar.

Iar la scontare avem 500.000 de lei per instrument financiar și suma maximă per beneficiar este de 10 milioane. A fost aprobat prin memorandum 12 milioane, dar în ordonanța de urgență mergem pe 10 milioane per beneficiar”, a precizat Dumitru Nancu la ”Puterea Știrilor”.

Potrivit directorului FNGCIMM, ultimul program va deveni operațional la 1 septembrie.

”Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care 1 miliard de euro vor fi puși granturi la dispoziția întreprinderilor mici și mijlocii de către Comisia Europeană. Sunt cele 5 tipuri de granturi. Orice întreprindere care nu a avut angajați la 31 decembrie beneficiază de un microgrand de 2000 de euro.

A doua categorie granturi pentru capital de lucru între 2.000 și 150.000 de euro.

A treia categorie care a fost bugetată cu 150 de milioane de euro de către Comisia Europeană este investiție făcută de către IMM-uri între 50.000 și 200.000 de mii de euro. Ordonanța de urgență a fost publicată, ghidurile sunt în apanajul Ministerul Economiei, departamentul de întreprinderi mici și mijlocii se vor ocupa de aceste granturi, sunt bani europeni, din cei 80 de miliarde pe care i-a anunțat România”, a mai spus Nancu.

Fondul Național de Garantare va accesa un credit de 250 de milioane de euro, ”astfel încât să venim cu o finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, să oferim un credit-punte în condiții avantajoase date de BERD, astfel încât întreprinderile mici și mijlocii să poată accesa acest miliard de euro, pentru că ele nu sunt bancabile în acest moment”, a completat oficialul..

”Orice întreprindere va putea depune de la 1 noiembrie, o dată rezonabilă, un proiect cu 100 de mii de euro. Se duce la  organismul intermediar care sunt agențiile de dezvoltare națională, depune documentația. Organismele intermediare sunt cele care aprobă finanțarea, iar în momentul în care dosarul este aprobat de către organismul intermediar se transmite Fondului Național de Garantare, care va garanta un credit punte pentru întreprinderile mici și mijlocii cât era finanțarea de 100 de mii de euro”, a conchis Dumitru Nancu.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *