Un ministru liberal ar putea pleca din Guvernul condus de Nicolae Ciucă, chiar dacă premierul nu a menționat nici o posibilă remaniere la evaluarea dată publicității, luni, 4 iulie, la 7 luni de guvernare. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, ar urma să își anunțe plecarea din Guvern, după ce acesta ar fi pierdut susținerea celui care l-a promovat în această poziție, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și prim-vicepreședinte PNL.

„Cadariu este în contre cu Gheorghe Flutur și a pierdut deja susținerea lui. Asta ar fi singura schimbare la care ne așteptăm în perioada aceasta. Sigur că nu va fi demis, ci mai degrabă își va anunța demisia. O altă schimbare va fi la Ministerul Agriculturii, dar aici e treaba PSD”, au precizat surse liberale pentru PS News.
Senator PNL de Suceava, Constantin – Daniel Cadariu (54 de ani) a fost propunerea PNL pentru ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului. Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași, inginerul Cadariu nu pare să se fi angajat înainte de 29 de ani, potrivit CV-ului oficial. Primul job a fost de contabil la SC Danadi Prod COM SRL Gura Humorului. Între 2005 și 2008, Constantin – Daniel Cădariu a lucrat la Ministerul Internelor și Reformei Administrative ca expert în cadrul Corpului de control al ministrului (sub Vasile Blaga și Cristian David).
Înainte de a ajunge senator, Cădariu a fost și consilier local în Gura Humorului, iar apoi consilier județean.
Ministrul deține, potrivit declarației de avere, patru terenuri intravilane în Gura Humorului și Păltinoasa, un apartament și o casă. Anul trecut a câștigat 130.000 de lei ca senator, iar soția sa circa 20.000 de lei de la firma pe care o administrează. Potrivit declarației de interese, acesta deține firma Alidan Motto com, firmă suspendată temporar, aflată în dizolvare.
Amintim că PS News a scris zilele trecute despre faptul că social-democrații de la Olt au decis numele viitorului ministru al Agriculturii. Este vorba despre deputatul PSD de Olt Florin Ionuț Barbu – președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Facem precizarea că, potrivit unei înțelegeri anterioare, nominalizarea pentru funcţia de ministru al Agriculturii aparţine organizaţiei PSD Olt, condusă de Marius Oprescu.
Cine este Florin Ionuț Barbu
Deputatul PSD Florin Barbu este președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Înainte de a fi alea parlamentar, Barbu a condus timp de 6 ani, între 2014 și 2020, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).
Florin Barbu, zis “Busi”, fostul șef de la ANIF, ar fi profitat la maximum de pe urma funcției deținute în structura bugetară pentru a derula și coordona afaceri de milioane de euro, cu girul senatorului social-democrat Paul Stănescuși al lui Marius Oprescu – jupânul de la Consiliul județean Olt și actual șef al organizației judetene a PSD, scriu jurnaliștii de la ligadreptatii.ro.
Totodată, jurnaliștii de la cancan.ro scriau în urmă cu 3 ani că „Busi” ar fi adus la ANIF, în funcții importante, persoane care să-i urmărească interesele. Spre exemplu, Narcis Manicea, care ar fi folosit ca instrument de propagandă pentru partid. Narcis Manicea este fiul primarului PSD Gheorghe Manicea, din comuna Osica de Sus. Interesant este că, în această localitate, Darius Vâlcov a ascuns tablouri și lingouri de aur pe care le-ar fi primit ca mită pe când era primarul Slatinei, potrivit dosarului său de la Înalta Curte, scrie sursa citată.
De asemenea, Mariana Streche ar fi fost angajată la ANIF Olt tot de către “Busi”. De menționat că Mariana Streche, soțul său Marian și fiul Marius au fost părți în dosarul lui Darius Vâlcov. Florin Ionuț Barbu a plecat director la ANIF din funcția de Director Taxe și Impozite – Primăria Slatina. În funcția pe care a părăsit-o, “Busi” și-ar fi lăsat alt locotenent, pe Alin Calotă, nepotul Marianei Streche. Soția lui Alin Calotă a fost, la rândul ei, inculpată în dosarul lui Darius Vâlcov. Florin Ionuț Barbu nu și-ar fi uitat nici fratele, care a fost angajat la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Olt, după ce a promovat cu brio examenul la Serviciul Active Fizice și Plăți Directe, potrivit jurnaliștilor de la cancan.ro. De remarcat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale era condusă, la nivel central, de Adrian Ionuț Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii acuzat de DNA de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.
DETALII AICI
Florin Ionuț Barbu/ Sursa foto: Agrointeligența
Ciucă anunță că nu face remanieri, după ce a evaluat miniștrii
Premierul Nicolae Ciucă spune că fiecare membru al guvernului pe care îl conduce a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. El spune că minștrii au fost evaluați pe baza a „10 criterii obiective”.
„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la așteptările cetățeanului și societății românești. Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, angajamentul în baza căruia am preluat responsabilitatea guvernării, și al Programului Sprijin pentru România, a fost corelat eforturilor de a asigura finanțarea măsurilor luate din surse interne și externe. Iar în acest sens am monitorizat cu atenție și m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă șansa accesării acestui mecanism de finanțare european”, a spus Ciucă într-un mesaj în care a făcut bilanțul primelor 7 luni de guvernare.
„Aceeași importanță am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziția României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 și pregătirii proiectelor pentru finanțarea din actualul exercițiu financiar. Modul în care resursele naționale și europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor și dezvoltării comunităților este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale”, a adăugat el.
„La fel de importante au fost si rămân pentru fiecare membru al echipei guvernamentale respectarea criteriilor de integritate şi de transparenţă, valori fără de care nicio politică guvernamentală nu ar avea credibilitate. Avem datoria morală și responsabilitatea de a veni în faţa cetăţenilor şi a le prezenta onest ce am făcut până acum şi ce ne-am propus in continuare. Am făcut-o si o voi face de fiecare dată. Susţinerea românilor este fundamentul pe care putem construi mai departe, iar stabilitatea echipei de miniştri oferă garanţia ca vom acţiona în continuare responsabil pentru atingerea obiectivelor cetăţenilor noştri și pentru continuarea procesului de modernizare a României”, a mai spus Ciucă.
„România este astăzi o ţară sigură şi stabilă social, economic şi politic, pregătită sa depăşească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm şi să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării şi dezvoltării. În cele şapte luni, am asigurat cetăţenilor noştri şi economiei naţionale garanţii de securitate, în pofida riscurilor pe care le implica războiul de la graniţă. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO şi UE. Acest statut al ţării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid şi armata naţionala in continua modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar si refugiaţilor ucraineni care aleg sa rămână în România”, a mai spus premierul.
DETALII AICI: Nicolae Ciucă, bilanț la 7 luni de guvernare: ce spune despre evaluarea miniștrilor