Skip to content
Politică

Un ministru PSD are multe explicații de dat legate de declarația de avere

dcnews.ro

Un ministru al Partidului Social Democrat (PSD) are multe explicații de dat în legătură cu propria declarație de avere.

Este vorba despre cel care deține acum portofoliul Consultării Publice și Dialogului Social – l-am numit pe deputatul de București Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat (TSD). La 27 de ani, el își permitea să dea cu împrumut 500.000 de lei, iar la 30 de ani făcea sute de mii de lei anual, pe firmă, aproape fără să cheltuiască nimic. Iar nunta i-a mai adus un „dar“ de peste jumătate de milion de lei, scrie luni România Liberă.

Image result for gabriel petrea

Gabriel Petrea (foto sus; sursa: stirileprotv.ro) este unul dintre puținii membri ai cabinetului Sorin Grindeanu care nu și-au prezentat pe site-ul Guvernului un CV. Cum, din decembrie 2016, Petrea este și parlamentar, a binevoit să-și facă public CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților. Conform acestui document, actualul ministru a dispărut între 2010 și 2012. Până în 2010, inclusiv, spune CV-ul, Petrea a fost responsabil cu rețeaua de calculatoare a UPB. Între aprilie și iunie 2012, șeful TSD susține că a ocupat funcția de director general adjunct al UPB. Între finalul (probabil) lui 2010 și luna aprilie a lui 2012, Petrea n-a existat oficial.

Totuși, 2011 nu a fost deloc un an prost pentru politicianul social-democrat; dimpotrivă: la sfârșitul lunii octombrie a acelui an, actualul ministru împlinea 27 de ani și dădea cu împrumut sute de mii de lei. Iar în anul următor, 2012, candida pentru un loc de consilier local la Sectorul 6, în București.

În 2012, actualul ministru al Consultării Publice lucra ca director general adjunct al Universității Politehnice București. În aceeași perioadă, însă, Petrea era acționar la Solid Consult Time SRL, firmă parteneră a UPB într-un proiect pe bani europeni.

În CV-ul oficial de pe site-ul Camerei Deputaților, PSD-istul „omite” să spună unde a fost angajat în 2011. Totuși, în același document, Gabriel Petrea arată că, în perioada aprilie-iunie 2012 a fost director general adjunct al Politehnicii. În această calitate, șeful TSD menționează că era, printre altele, „responsabil cu gestionarea proiectelor de formare şi practică universitară derulate cu finanţare europeană”.

Un astfel de proiect era și cel despre care publica știri, în perioada 2010-2012, site-ul maimultesanse.solidconsult.ro. Într-unul dintre articole se arăta că „Universitatea Politehnica din București lansează proiectul «Mai multe șanse pentru un loc de muncă!, derulat în perioada noiembrie 2010 – octombrie 2012, în parteneriat cu Solid Consult Time S.R.L. și Extreme Training S.R.L. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 5 – «Promovarea măsurilor active de ocupare», Domeniul Major de Intervenție 5.1 – «Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare»“.

Contactat de către RL, Petrea nu a negat că era acționar la Solid Consult Time SRL, firmă parteneră cu Politehnica — într-un proiect european. Însă a infirmat, în ciuda evidenței din propriul CV, că ar fi avut o funcție în UPB atunci. „În acea perioadă nu eram director la Politehnica. Am ajuns mult după ce s-a derulat acel proiect. Nu eram într-o stare de incompatibilitate“, a spus șeful TSD. Într-adevăr, acesta a fost din nou numit director general adjunct al Politehnicii și în 2015, însă a deținut funcția și în 2012. Mai mult, așa cum am arătat anterior, Petrea a fost angajat al UPB și în 2011, conform declarației sale de avere (și nu pe o funcție oarecare, ținând cont de salariul de 5.500 de lei lunar).

Solid Consult Time SRL este firma finanțată de către Petrea cu 400.000 de lei, sumă pe care actualul ministru nu o deținea. Nu la vedere, cel puțin. Trei ani după ce a declarat că și-ar fi finanțat propria firmă, aceasta i-a înapoiat banii. Informația apare într-o declarație de avere a lui Gabriel Petrea din 2015. Or, cum declarațiile de avere menționează date din anul fiscal anterior, reiese că Solid Consult Time SRL i-a dat 400.000 de lei lui Petrea în 2014.

Doar că, în 2014, conform Ministerului de Finanțe, Solid Consult Time SRL a avut venituri de doar 34.256 de lei și cheltuieli de numai 38.439 de lei. Adică a avut venituri de aproape douăsprezece ori mai mici decât pretinde Petrea că ar fi încasat de la firmă.

Adrian Bendeac (cel căruia Gabriel Petrea îi dăduse cu împrumut 100.000 de lei) nu apare în declarațiile de avere ale actualului ministru ca returnând banii. Bendeac este un avocat cu domiciliul în Ilfov. Acasă la acesta a figurat, o vreme, Solid Consult Time SRL. Bendeac a devenit acționar și în IT Quest & Management SRL.

Citiți mai multe AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *