Skip to content
Politică

„Un nou afront!” Cristian Diaconescu nu vede cu ochi buni chemarea lui Toader în țară EXCLUSIV

rfi.ro

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a calificat drept „un nou afront” gestul premierului Viorica Dăncilă de a îl chema în România pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, aflat momentan în Japonia.

Amintim că Toader s-a dus în Japonia la un eveniment care nu are legătură cu domeniul lui de specialitate – este vorba despre o conferință intitulată „Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”. Dăncilă i-a cerut șefului de la Justiție să vină în România ca să clarifice situația de la DNA de după dezvăluirile foștilor deputați Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, precum și a procurorului Mihaiela Iorga-Moraru.

În acest context, ex-ministrul Externelor Cristian Diaconescu a afirmat marți pentru PSnews.ro că solicitarea Vioricăi Dăncilă este o nouă lovituă adusă relațiilor româno-nipone, după ce luna trecută prim-ministrul japonez Shinzo Abe nu a fost întâmpinat de către Mihai Tudose, pentru simplul fapt că acesta demisionase din funcția de șef al Guvernului și refuzase să asigure interimatul.

În ceea ce privește relațiile diplomatice, poziția delicată este a României. Din această perspectivă, discutăm despre un stat (Japonia) foarte sensibil la proceduri și mecanisme diplomatice. Vizita la București a prim-ministrului Shinzo Abe era prima dintr-o lungă istorie a relațiilor bilaterale între România și Japonia (raporturile au fost stabilite în 1917) și avea drept scop concretizarea proiectului privind acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Japonia. Premierul japonez, însoțit de 30 de oameni de afaceri (reprezentând companii cu o cifră de afaceri ce totaliza aproape jumătate din produsul intern brut al României), dorind să găsească anumite repere economice pe baza cărora să se asigure implementarea acelui acord care va intra în vigoare în anul 2019.

Faptul că ministrul Justiției se afla în Japonia și a trebuit să plece de urgență reprezintă un nou afront. Din acest punct de vedere, situația, după părerea mea, este de-a dreptul jenantă în care este pusă – încă o dată o spun – România, a explicat Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *