Skip to content
Sport

Un nou caz de tipul Bodnariu se repetă în Finlanda. Copiii unui român, luați de stat

Ziare.com

Un nou caz al unor copii cu un părinte român luaţi în grijă de un alt stat ajunge în atenţia publică, după celebrul caz al familiei Bodnariu.

O româncă, medic, luptă de aproape doi ani să-şi recupereze doi copii luaţi de autorităţi şi duşi în centre de plasament diferite din Finlanda. S-a întâmplat după ce fostul soţ al femeii a reclamat că aceasta vrea să fugă în România cu cei mici.

" "
" "

Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaţilor l-a chemat la discuţii pe ambasadorul Finlandei şi vrea să trimită o delegaţie să vadă la faţa locului care este situaţia. Calvarul medicului român a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe și i-au dus într-un centru de plasament. Totul după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.

Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț , fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată. Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!”, a spus Camelia Smicală, relatează digi24.ro.

Femeia spune că fostul ei soţ nu avea venituri aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.

Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca. Autorităţile finlandeze au adus şi alte argumente pentru care i-au luat femeii copiii.

Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat”, a explicat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora.

Femeia acuză statul finlandez că a încălcat drepturile omului și drepturile copiilor. Situația Cameliei Smicală a fost discutată în Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților. „Încălcările: doamnei Smicălă nu i s-a opferit un traducător aşa cum se face în orice ţară a Uniunii Europene, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu aşa cum prevede legislaţia finlandeză”, a adăugat Constantin Codreanu. Între timp, femeia s-a angajat la un spital ca medic anestezist.
A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii”, a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.

Cea mai bună metodă ar fi utilizarea canalului autorizat între cele două ţări, iar în cazul acesta autoritatea competentă este Ministerul Justiţiei”, a adăugat Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România. Ministerul Afacerilor Externe spune că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuţi în ţară de bunicii materni din Piatra Neamţ. Partea finlandeză nu a fost însă de acord cu această variantă. Deputaţi din Comisia pentru românii de pretutindeni vor merge în Finlanda pentru a analiza cazul împreună cu autorităţile străine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *