Skip to content
Europa

Un nou deces în Belarus, al treilea, în rândurile manifestanților anti-Lukașenko: Protestatarul a fost împușcat de poliția regimului dictatorial

Facebook/Sarychau Maxim
" "

Un bărbat din Belarus rănit de glonţ în timpul unei manifestaţii împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, reprimată violent de poliţia antirevoltă, a murit miercuri la spital, au informat rudele sale, citate de site-ul de ştiri tut.by. Cu toate acestea, decesul nu a fost confirmat oficial, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Acesta ar fi al treilea deces de la începutul protestelor împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 9 august, contestate de opoziţie şi care s-au soldat, de asemenea, cu zeci de răniţi şi au dus la 6.700 de arestări.

" "
" "

Potrivit presei din Belarus, Ghennadi Şutov, în vârstă de 43 de ani, a murit într-un spital militar din Minsk, după ce a fost rănit la cap în timpul manifestaţiei din 11 august, la Brest, oraş din vestul ţării. Dar nici autorităţile din Belarus şi nici spitalul militar din Minsk nu au dorit să confirme acest deces.

Poliţia a recunoscut pe 12 august că a tras cu muniţie reală cu o zi înainte împotriva manifestanţilor „agresivi” şi înarmaţi, potrivit ei, cu bare metalice, la Brest, rănind unul dintre ei.

Rudele lui Gennadi Şutov au declarat, la rândul lor, presei că acesta nu a fost deloc „agresiv”, ci mergea pur şi simplu pe stradă când a fost împuşcat de pe acoperişul unei clădiri.

Situaţia din Belarus va face obiectul unui summit extraordinar al UE miercuri, la care se aşteaptă o extindere la alţi oficiali belaruşi a sancţiunilor luate deja săptămâna trecută după reprimarea protestelor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *