Un nou drum de mare viteză în România: Va avea 30 de poduri, pasaje și viaducte

Sursa foto: Facebook/ Compania Națională de Investiții Rutiere
Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. (CNIR), anunță că a elaborat și depus în data de 02.04.2025 aplicația de Finanțare pentru proiectul Drum expres Bacău – Piatra Neamț, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027.
Obiectivul proiectului îl constituie realizarea Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, asigurând baza necesară cererii de transport, în continuă creştere şi un grad ridicat de siguranţă a traficului rutier.
Implementarea proiectului va conduce la asigurarea unei legături rapide între municipiile Bacău si Piatra Neamț, conectarea municipiului Piatra Neamț la rețeaua TEN-T Core, îmbunătățirea condițiilor de circulație pe rețeaua rutieră existentă prin reducerea timpului de călătorie datorat creșterii vitezei de circulație, scăderea emisiilor poluante din localități și îmbunătățirea condițiilor de viață, dezvoltarea regională prin mărirea zonei de influenţă economică „gravitaţională” a oraşelor mari asupra localităţilor mai mici „satelitare” acestora.
La licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, Compania Națională de Investiții Rutiere a primit șapte oferte. Proiectul este licitat într-un singur lot, iar durata de realizare este de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor).
Solicitarea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru o valoare totală estimată de 9,139,021,842.25 lei (inclusiv TVA), din care contribuția Uniunii Europene din FEDR este de 3,078,669,009.30 lei, reprezentând 40% din valoarea eligibilă a acestuia, diferența de 6,060,352,832.95 lei reprezentând contribuția de la Bugetul de Stat al României (compusă din cota de 60% din valoarea eligibilă, precum și TVA).
Contractul de finanțare pentru acest proiect va putea fi semnat ulterior parcurgerii etapelor de evaluare si selecție, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru PT 2021 – 2027.
Durata proiectului in cadrul cererii de finanțare este de 48 luni (inclusiv activități conexe specifice obiectivului).
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din FEDR prin Programul Transport 2021-2027.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat săptămâna trecută că a primit șapte oferte, de la constructori din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina, la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț. Drumul Expres, care va asigura legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei A7, are o lungime de 51 kilometri, 30 de poduri/pasaje (total de 16 km.), 5 noduri, iar valoarea estimată a contractului este de 6,7 miliarde lei.

Ofertele depuse:

  1. Ofertant unic – Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S.,
  2. Asociere – Trace Group Hold (Leader),YÜKSEL İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ,CITADINA 98,OLDROAD CONSTRUCT,CREATIVE ROAD DESIGN,ADD GLOBAL DESIGN S.R.L.,TANCRAD,
  3. Asociere – SA & PE CONSTRUCT SRL (Leader),TEHNOSTRADE S.R.L.,SPEDITION UMB,
  4. Asociere – PRECON TRANSILVANIA S.R.L. (Leader), Automagistral-Pivden SRL,CONEXTRUST,
  5. Asociere – BOG’ART (Leader),ROTARY CONSTRUCTII MENTENANTA,CONCELEX,X-WAY INFRASTRUCTURE,
  6. Asociere – BISKON YAPI ANONIM SIRKETI (Leader),ILGAZ CONSTRUCTION,STRACO HOLDING,
  7. Asociere – DANLIN XXL (Leader),GROMA HOLD LTD, Intertranscom Impex S.R.L.,EVROPEISKI PATISHTA,ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI,

Contractul estimat la 6,7 miliarde lei este licitat într-un singur lot și are o durată de realizare de 48 de luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor). Finanțarea investiției se va realiza din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: