Skip to content
Politică

Un nou episod de ipocrizie marca Dan Barna. Spune că rămâne „ferm pe principii de integritate”, dar susține un primar traseist

colaj PS News

După anunțarea primelor exit poll-uri din țară, Dan Barna a susținut într-o conferință de presă în care a afirmat că: „Vom fi foarte fermi pe principiile pe care le-am susținut în întreaga campanie, principii legate de integritate, principii legate de transparență, principii legate de toleranță zero la ceea ce înseamnă nepotism, probleme de corupție sau probleme de integritate. Așteptăm în continuare rezultatele finale”.

Între timp însă, liderul USR apare într-o fotografie alături de noul primar al Municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa, fostul viceprimar PNL. Acesta face parte însă din categoria traseiștilor politici, plecând din PNL și câștigând primăria din partea USR-PLUS.

Pleșa l-a învins pe Paul Vociu de la PNL. Acesta din urma era viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului si a fost impus de fostul primar, europarlamentarul Mircea Hava, ca și candidat al PNL. Pleșa era la momentul respectiv viceprimar PNL la Alba Iulia, dar a demisionat și a trecut la USR pentru a putea candida. Primarul provine din vechiul PNL și a beneficiat de sprijinul multor liberali din garda veche. De altfel, fostul primar Mircea Hava a fost extrem de deranjat de candidatura lui Pleșa, lansându-se în acuzații de trădare: „Nu m-aș fi așteptat niciodată ca cineva să trădeze. În general în aceste stări mai tulburi, trădătorii sunt judecați sumar și executați” a comentat Hava, citat de alba2.

Barna continuă să încerce să se distanțeze de alte partide precum PNL și PSD în ceea ce privește imaginea USR, lăsând impresia că acesta ar fi un partid imaculat. Din păcate acest fir narativ s-ar putea întoarce împotriva lui Dan Barna ca un bumerang în momentul în care va deveni clar că unii dintre candidații propuși de acesta nu sunt chiar atât de imaculați.

Cum a pierdut PNL la Alba Iulia

Mircea Hava s-a aflat în fruntea municipiului Alba Iulia încă din 1992, ca viceprimar, apoi din 1996 ca primar.  În 2019, Mircea Hava a decis să renunțe la mandatul de primar, în favoarea unui mandat de europarlamentar.

În locul său în fruntea municipiului Alba Iulia a fost poziționat Voicu Paul, viceprimar PNL. Acesta este omul care l-a însoțit pe Hava timp de aproape 20 de  în cariera sa administrativă.

Hava a insistat în cadrul partidului ca Voicu Paul să devină candidatul formațiunii în cursa pentru Primăria Alba Iulia, la alegerile din 27 septembrie, deși existau studii și sondaje care îl poziționau în urma liberalului Gabriel Pleșa, cel de-al doilea viceprimar al PNL.

Decizia lui Hava în privința candidaturii lui Voicu Paul l-a determinat pe Gabriel Pleșa să demisioneze din funcția de viceprimar și să renunțe la calitatea sa de membru PNL. Pleșa s-a înscris în USR-PLUS, fiind desemnat din partea acestei Alianțe candidat oficial la Primăria Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *