Skip to content
Internațional

Un nou incident maritim. Mai multe nave petroliere, în derivă în Golful Oman

marinetraffic.com

Un incident în desfăşurare în largul coastelor emiratului Fujairah din Emiratele Arabe Unite (EAU) este o ”potenţială deturnare” a unei nave, a semnalat marţi Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO), relatează Reuters.

Acelaşi centru avertizase anterior asupra unui incident de natură neprecizată care se petrece la circa 60 de mile nautice în largul emiratului Fujairah, recomandând extremă prudenţă navelor aflate în zonă, fără a oferi detalii despre nava sau navele implicate în incidentul semnalat.

Conform unei precizări ulterioare primului anunţ, nava Golden Brilliant, sub pavilion Hong Kong, un petrolier pentru transportul de produse chimice şi derivate din petrol, a transmis marţi după-amiaza în sistemul AIS de monitorizare a traficului maritim mesajul ‘Not Under Command’. Acesta indică faptul că o navă nu poate efectua manevre din cauza unor circumstanţe excepţionale. Alte cel puţin patru nave aflate în zonă au transmis acelaşi mesaj.

Potrivit agenţiei MarineTraffic, nava Golden Brilliant a pierdut controlul, dar acum se deplasează din nou folosindu-şi propriile motoare, în timp ce compania Dryad Global a transmis că nava sub pavilion panamez Asphalt Princess a fost de asemenea implicată în incident.

Potrivit Dryad Global, marina Omanului a trimis unităţi în zonă pentru a vedea ce se întâmplă. Flota a V-a SUA, cu baza în Bahrein, încă nu a dat declaraţii legate de acest incident. Conform MarineTraffic, încă o navă, ABYSS, sub pavilion vietnamez, a pierdut de asemenea controlul. Toate navele menţionate sunt petroliere.

La rândul ei, societatea de monitorizare maritimă TankerTrackers a anunţat că ”o serie de nave care apar pe harta AIS (sistemul de poziţionare a navelor) în golful Oman nu sunt acolo unde afirmă că se află”.

Această confuzie, explică TankerTrackers, este cauzată de ”ocolirea sancţiunilor” de către unele nave care parcurg acea zonă sensibilă, unde petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, a fost joi ţinta unui atac pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile.

Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în acest atac, care conform celor trei ţări care acuză Iranul a fost efectuat cu drone. Petrolierul Mercer Street a acostat noaptea trecută în portul Fujairah.

Potrivit sursei citate de Agerpres, nava Golden Brilliant, sub pavilion Singapore şi care transportă produse chimice, a transmis marţi după-amiaza în sistemul AIS de monitorizare a traficului maritim mesajul ‘Not Under Command’. Acesta indică faptul că o navă nu poate efectua manevre din cauza unor circumstanţe excepţionale.

În portul din Fujairah a acostat noaptea trecută petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, după ce joi a fost ţinta unui atac în Marea Arabiei pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în acest atac, care conform celor trei ţări care acuză Iranul a fost efectuat cu drone.

1 comentariu la “Un nou incident maritim. Mai multe nave petroliere, în derivă în Golful Oman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *