Skip to content
Politică

Un nou ministru ajunge pe lista neagră a premierului Cîțu. Cine ar putea fi următorul remaniat după Voiculescu și Nazare

Inquam Photos/Octav Ganea

După Vlad Voiculescu și Alexandru Nazare, un alt nume de ministru pare că și-a făcut apariția pe lista neagră a premierului Florin Cîțu. Nume importante de la vîrful PNL cer tot mai insistent capul ministrului Cristian Ghinea.

Motive pentru remanierea lui Ghinea

Dacă liberalii i-au pus deja gând rău ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, nici pluseriștii nu par a-l mai susține atât de înfocat. Performanțele ministerului condus de Ghinea sunt cel puțin îndoielnice.  Datele publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene arată că în șase luni s-au atras doar 4,5% din sumele de la UE, potrivit Newsweek. Până la 2 iulie, rata de absorbție efectivă pe fondurile de coeziune, care cuprind șase programe, inclusiv Infrastructură Mare, Regional și Capital Uman era de 38,11%. În șase luni, guvernul Cîțu a atras doar 4,5% din cele 22,5 miliarde oferite de UE prin șase programe operaționale care alcătuiesc fondurile de coeziune. Cel mai prost stau Programele operaționale Competitivitate și Regional cu rate de absorbție de 23,81%, respectiv 34%.

Dacă lucrul acesta nu era de ajuns, Ghinea este acuzat și că ar fi copiat masiv din PNRR-ul lui Marcel Boloș. Astfel, o analiză a EIPA (Institutul European de Administrație Publică), însă, din februarie, arată că draft-ul de PNRR al fostului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, conținea componente de digital și verde mult mai generoase decât cele prezentate de Ghinea.

Ca rezultat, liberalii de la vârful partidului cer acum în mod public capul lui Ghinea. Rareș Bogdan declara că pe scaunul actualului ministru ar trebui să stea Marcel Boloș: „Aș fi vrut să fie aici – și trebuia să fie aici, oameni buni, dacă stăteam drepți și negociam drepți, aici ar fi trebuit să fie Marcel Boloș, care ar fi fost cel mai bun ministru al Fondurilor Europene și e o rușine că nu este în Guvernul Cîțu. Este o rușine pentru liberali și pentru România”. Liberalii își arată în mod public nemulțumirea față de performanțele USR-PLUS.

În contextul confruntării interne din PNL, Florin Cîțu nu își permite să rămână surd în fața doleanțelor liberalilor. Ludovic Orban are un mare avantaj în fața premierului Cîțu – are o rețea de relații personale mult mai adânc îndrădăcinate, comparativ cu Florin Cîțu. Prin urmare, premierul trebuie să compenseze într-un fel. El trebuie să își construiască treptat aceste relații și să își lărgească în mod constant coaliția câștigătoare. Orice dezertare din tabăra lui Florin Cîțu îi poate fi fatală acestuia din urmă. Să nu uităm că dacă Florin Cîțu pierde confruntarea pentru putere din interiorul PNL, șansele sunt să piardă și scaunul de la Palatul Victoria. Prin urmare, mizele sunt foarte mari, iar Cîțu nu își permite să ignore cererile tot mai radicale venite din propria tabără. Așadar, dacă pe lângă Rareș Bogdan, un aliat al lui Florin Cîțu, și alți liberali din tabăra premierului vor cere în zilele următoare tot mai accentuat capul ministrului Cristian Ghinea, atunci Florin Cîțu nu ar avea ce să facă decât să demareze o nouă procedură de remaniere. Florin Cîțu nu își permite pași greșiți și din acest motiv se află în bună măsură la mâna propriei sale coaliții câștigătoare.

1 comentariu la “Un nou ministru ajunge pe lista neagră a premierului Cîțu. Cine ar putea fi următorul remaniat după Voiculescu și Nazare

  1. Care „coalitie castigatoare”???S-au terminat alegerile?I-a ales populstia cumva,prin vot direct si noi nu stim?Eu stiu ca am ales o lista cu Orban
    si Violeta Alexandru in capul listei!! Coalitia LOZERILOR SI PENALILOR ,TOTI FOSTI PEDISTI SI PUPINCURISTI ,MORTI DUPA FUNCTII BANOASE LA STAT!!UN MARE SI GENEROS HUOOOOOO!!!Sa vedem ceva reforme,guvernarea e lasata pe ultimul plan ,caci paiata lui Iohannis are alte treburi,sa distruga partidul ,aripa cu adevarat liberala ,caci nu mai e „cool „cuvantul „national”,nu???

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *