Skip to content
Sănătate

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de EMA

news.ro

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că face investigații cu privire la o posibilă conexiune între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca și anumite probleme vasculare.

Concret, specialiștii din cadrul EMA studiază cinci cazuri de sindrom exsudativ capilar, manifestat prin „scurgerea de lichid din vasele de sânge care cauzează umflarea ţesutului şi scăderea tensiunii arteriale”, informează Reuters.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului precizează însă că, în acest moment, nu se poate afirma cu certitudine că există o relație de cauzalitate între acest vaccin și simptomele manifestate la unele persoane.

De asemenea, oficialii EMA au transmis că după anchetarea cazurilor se va stabili dacă este ”necesară sau nu o acțiune de reglementare”. Pe 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.

Vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, care utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți în organismul uman, se numără printre cele patru vaccinuri care au primit până acum aprobarea pentru a fi utilizate pe teritoriul Uniunii Europene.

Tot vineri, EMA a anunțat că a început să facă studii cu privire la o posibilă legătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *