Un nou prim-ministru francez? Macron a convocat liderii politici la o întâlnire decisivă. Ce scriu ziarele din Hexagon

Sursa foto: facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi invită pe liderii grupurilor parlamentare şi pe șefii de partid, la 23 august, anunţă vineri Palatul Élysée, în vederea încercării formării unui guvern, relatează AFP.

De o lună, Franța a rămas fără guvern complet și demisia premierului Gabriel Attal a fost acceptată pe 16 iulie a.c., la nouă zile după alegerile legislative anticipate cauzate de dizolvarea Adunării Naționale din 9 iunie. De atunci, guvernul a gestionat „treburile de zi cu zi” cu putere limitată.

Crearea unei majorități stabile

Obiectivul acestei întâlniri este clar. Este vorba, explică Elysée, „de a continua să avansăm spre constituirea celei mai mari și mai stabile majorități posibile în slujba țării”, iar mesajul prezidențial este clar: numirea unui prim-ministru va avea loc „ca o continuare a acestor consultări și a concluziilor acestora”. Concret, guvernul demisionat ar trebui să rămână în funcție încă cel puțin zece zile.

La întâlnire a fost invitată și Lucie Castets, scrie Sudouest.fr

Această inițiativă tinde să arate că nu intenționează să o nominalizeze pe Lucie Castets, candidatul NFP (alianța de stânga – 182 de locuri) pe care o va primi însă la Elysée în aceeași 23 august. Cei din preajma Luciei Castets, la rândul lor, au indicat că liderii partidului NFP s-au oferit să „i însoțească în timpul acestor discuții”: „deci va fi prezentă alături de ei”, mai scrie publicația franceza.

Un prim termen post-olimpic menționat de Macron, scrie BFMT-ul francez

Șeful senatorilor macronişti François Patriat declara, miercuri, 14 august, France Info că se aşteaptă la numirea unui nou prim-ministru „la începutul lunii septembrie”, sau „la sfârșitul lunii” august.

La fel ca Emmanuel Macron, unul dintre susținătorii istorici, François Patriat a exclus ipoteza unui guvern condus de Lucie Castets, candidată nominalizată a coaliției de stânga.

BFMT citează Elysée care spune că „se îndreaptă către constituirea celei mai mari și mai stabile majorități posibile în serviciul țării”, amintind că „francezii și-au exprimat în timpul alegerilor legislative dorința de schimbare și de unitate largă”.

 Emmanuel Macron își va numi candidatul la Matignon după reunirea liderilor de partid pe 23 august, scrie L’Independent.

„Discuții la care este invitată Lucie Castets, candidata nominalizată la Matignon de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP). Informația aparține agenției AFP: „Președintele, evident, nu se opune dacă este o cerere colectivă, iar forțele politice ale NFP apreciază că este util ca schimbul să fie constructiv”, a indicat această sursă. Anturajul doamnei Castets, la rândul lor, a indicat că liderii partidului NFP s-au oferit să-i „însoțească în timpul acestor discuții”: „deci va fi prezentă alături de ei”.

Potrivit informațiilor Le Parisien, liderii Noului Front Popular (NFP) aveau în vedere, înainte de a fi anunțată data, să se prezinte împreună în fața Președintelui Republicii. „Vrem să mergem împreună pentru a arăta că suntem uniți, că suntem forța de conducere în Adunarea Națională și că suntem gata să ne supunem programul spre discuție, Adunării”, explica șeful Partidului Comunist Fabien Roussel.

Emmanuel Macron a amânat formarea unui nou guvern până după Jocurile Olimpice. De atunci, nimic nu s-a filtrat despre intențiile sale și circulă mai multe nume pentru postul de prim-ministru, de la președintele LR al regiunii Hauts-de-France Xavier Bertrand, la fostul locatar socialist al lui Matignon, domnul Bernard Cazeneuve.

Macron a tot amânat data cu privire la constituirea viitorului guvern, argumentând despre o absență a majorității într-o Adunare fragmentată între un bloc de stânga, un contingent al Mitingului Național și aliații săi și un bloc macronist. Stânga unită în cadrul Noului Front Popular, cu cel mai mare contingent cu 193 de deputați, face, la rândul ei, presiuni asupra președintelui să o numească înalt funcționar public Lucie Castets la Matignon.

„Circulă mai multe nume pentru postul de prim-ministru, de la președintele LR al regiunii Hauts-de-France Xavier Bertrand, la socialistul lui Matignon, Bernard Cazeneuve”, scrie La Depeche.

După alegeri legislative marcate de fragmentare politică, Emmanuel Macron se află într-o situație delicată de a constitui o majoritate stabilă. Întâlnirea din 23 august este, așadar, văzută ca un moment esențial pentru definirea viitoarei linii guvernamentale și desemnarea prim-ministrului care va fi responsabil cu implementarea acestei noi strategii. Elysée speră că aceste consultări vor duce la un consens suficient pentru a evita viitoare blocaje politice.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: