Skip to content
Politică

Un nou protest în București: asistenții și infirmierii au ieșit în stradă

youtube.com

Nou protest spontan în București, miercuri, la Institutul Marius Nasta. Plafonarea sporurilor a scos asistenții, infirmierii și biologii în stradă, aceștia susținând că salariilor lor vor fi diminuate chiar și cu 1400 de lei.

Așadar, miercuri la ora 10, câteva zeci de angajați au ieșit pentru a protesta față de  adoptarea regulamentului privind plafonarea sporurilor. În urma aplicării acestuia, sporurile de risc vor scădea de la 100% la 54%, susține Adevărul.

Protestele vor continua până când situația sporurilor se va schimba, activitatea Institutului Marius Nasta nefiind afectată. Conform regulamentelor adoptate, sporurile din sistemul sanitar și de asistență socială nu vor putea depăși 30% din suma salariilor de bază.

„Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat astăzi stabilesc procentele diferenţiate pe locuri de muncă şi categorii de personal, în funcţie de condiţiile specifice aferente fiecărui loc de muncă, respectiv:

– locuri de muncă cu condiţii periculoase: 15% până la 25%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebit de periculoase: 35% până la 85%;

– locuri de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;

– locuri de muncă cu condiţii grele de muncă: 10% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţi periculoase: până la 30%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;

– personal care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate: până la 20%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de asistenţă socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%”, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Mărimea concretă a sporurilor va fi stabilită de fiecare ordonator principal de credite, după consultările cu sindicatele sau reprezentanții salariaților, potrivit sursei citate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *