Skip to content
Internațional

Un nou război rece: UE caută suveranitatea tehnologică, în timp ce SUA și China se luptă între ele

withlovefromruss.wordpress.com

Uniunea Europeană își caută propriul loc pe o scenă internațională dominată de trei giganți: SUA, China și Rusia, care în ultimii ani a deveni un actor tot mai important. Dacă până acum UE a fost doar un centru comercial, un gigant economic, putem uita de această Europa cuminte care vrea doar să facă bani. UE își cere propriul loc la masa marilor puteri și acest lucru nu poate decât să-i supere sau sperie pe toți ceilalți.

Printre cele mai mari slăbiciuni ale UE, în prezent, se numără – dependența de SUA pentru securitatea militară și dependența de SUA și China pentru tehnologie. Sunt două domenii în care UE nu are un cuvânt important de spus, deși Franța și Germania sunt două forțe militare importante în lume, iar Europa are numeroși specialiști în tehnologie, unii dintre ei lucrând astăzi prin SUA sau China.

Astfel, Uniunea Europeană de mâine va avea două mari obiective – armata europeană și suveranitatea tehnologică. Dar în timp ce armata europeană dă mari dureri de cap tuturor liderilor europeni, iar la Washington e aproape să producă un cutremur care va zgudui supremația SUA, ideea de suveranitate tehnologică a fost foarte ușor îmbrățișată de liderii europeni din vest.

Franța, Germania, Spania, Italia sunt doar câteva state care și-au afirmat intenția de a investi în tehnologii care în viitor să reprezinte temelia Uniunii Europene. Dar aici nu e vorba doar de digitalizarea atât de cunoscută, ci vorbim de inteligență artificială, zettabyte, baze de date, motoare de căutare independente, fără interferența americanilor sau a chinezilor.

Nu e niciun secret pentru nimeni că UE nu contează deloc în domeniul tehnologiei, iar 92% din datele lumii occidentale sunt stocate în SUA, potrivit CEPS. Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat în septembrie 2019, un program de 5 miliarde de euro pentru start-up-urile din domeniul tehnologiilor, iar Franța începe propriul drum pentru tehnologizare. Pentru a-și atinge scopurile, Franța e dispusă să colaboreze inclusiv cu giganți precum Facebook, după cum a anunțat și fondatorul companiei americane, Mark Zuckerberg. În primăvara lui 2019, Macron și Zuckerberg s-au întâlnit la Paris și au discutat despre acest lucru. Încă nu e clar cine pe cine va folosi. Facebook se va folosi de Franța pentru a evita taxele pe care trebuie să le plătească în UE sau Franța se va folosi de Facebook pentru a-și dezvolta propria tehnologie și apoi să scape de gigantul american? Cert este că până în 2025, Franța vrea să aibă 25 de companii „campioane” în domeniul tech, adică 25 de companii care să depășească 1 miliard de euro.

Europa a îndrăznit și a virat brusc spre tehnologie în momentul în care a început războiul economic dintre SUA și China, fiind implicate inclusiv unele companii din domeniul tech, cum ar fi Huawei. Decizia SUA de a încerca să blocheze anumite țări din UE să aibă acces la tehnologia chineză sau să le sancționeze, a determinat Franța și Germania să investească în propriile lor companii care în viitor să intre pe piață și să reducă din dependența de SUA și China. Totodată, Franța și Germania sunt state europene care nu au blocat Huawei așa cum au cerut americanii, în timp ce România se pregătește să facă un astfel de pas.

Nu va fi o luptă ușoară pentru UE să intre pe piața tehnologiilor și nici atât ieftină. În viitor, UE ar trebui să investească zeci de miliarde în acest domeniu dacă vrea ca măcar să aibă un cuvânt de spus și nu e nevoie doar de Franța și Germania, ci fiecare stat va trebui să contribuie la această investiție.

Pentru viitorul UE, este important să ne întrebăm ce rol va juca România și dacă va sprijini proiectul european. Țara noastră are marele avantaj de a se bucura de o forță de muncă ieftină în domeniul tech și am putea juca un rol important, ajutând UE să reducă dependența față de giganții China și SUA. Și lucrurile devin și mai complicate deoarece Rusia a început în urmă cu câțiva ani lupta în domeniul tech, anunțând investiții masive, iar de acum UE va trebui, în primul rând, să se bată cu Rusia și ulterior să viseze la lupta cu giganții din SUA și China.

În următoarele decenii vom asista la un război rece în domeniul tech, așa cum e astăzi între SUA și China, doar că lupta va fi mult mai dură și mult mai scumpă, iar UE se pregătește să intervină doar după ce SUA și China se vor destabiliza reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *