Skip to content
Politică

Un nou scandal cu iz penal stă să dinamiteze tehnocrații

facebook.com

Un nou scandal cu iz penal stă să îi dinamiteze pe actualii guvernanți tehnocrați.

Concret, de data aceasta, este vorba despre ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Miercuri, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România (FPPPR) a publicat, pe site-ul propriu (Nostra Silva), o investigație care reclama că „o duzină de cetăţeni străini ajung să determine politica Statului Român în domeniul pădurilor, promovând trei oameni în funcţii cheie ale Guvernului: un ministru şi doi secretari de stat”. Cei doi secretari de stat incriminați sunt Erika Stanciu (responsabilă cu pădurile) și Viorel-Traian Lascu (care se ocupă de biodiversitate). Găsiți AICI întregul material.

Acum (vineri), un deputat PSD îi cere socoteală ministrului Cristiana Pașca Palmer. Am numit-o pe Carmen Moldovan, președintele Comisiei pentru mediu din forul legislativ inferior.

„Cristiana Pașca – Palmer trebuie să explice cum a făcut trafic de influență în favoarea prietenilor săi, milionarii în euro, de la Fundația Conservation Carpathia” este titlul comunicatului remis PSnews.ro, în care Moldovan îi cere lui Palmer „să răspundă cât mai urgent acuzaților foarte grave care i se aduc” în materialul de presă sus-amintit.

În calitate de președinte al Comisiei parlamentare pentru Mediu, dar și de simplu cetățean îngrijorat de situația pădurilor României, fac un apel public la Cristiana Pașca – Palmer, ministrul responsabil, să răspundă cât mai urgent acuzaților foarte grave care i se aduc în materialul de presă Anchetă Nostra Silva. Germanul Promberger, omul de legătură Conservation Carpathia – Ministerul Mediului, apărut în data de 19 octombrie, în cotidianul Puterea.

Investigația a scos la iveală informații și indicii foarte grave privind posibile fapte penale și complicități vinovate între conducerea Ministerului Mediului, reprezentată de Cristiana Palmer și secretarii de stat Erika Stanciu și Viorel Lascu, și diverși oameni de afaceri străini cu interese majore în domeniul pădurilor, grupați în jurul Fundației Conservation Carpathia.

În esență, jurnaliștii susțin că o instituție publică de primă linie, Ministerul Mediului, a fost confiscată de interese private, iar oameni de afaceri foarte puternici au reușit să își pună oamenii în funcții cheie la finele lui 2015. Prin intermediul funcțiilor publice pe care le ocupă în prezent, aceste persoane nu fac decât să promoveze binele celor care i-au pus în funcții și să sprijine jefuirea pădurilor României.

În lumina informațiilor apărute, șeful acestui minister trebuie să își lămurească cât mai urgent propria situație și pe cea a colaboratorilor din subordine. Lipsa oricărei reacții publice din partea Cristianei Palmer nu poate însemna decât acceptarea acuzațiilor care i se aduc și tolerarea complicităților penale dintre reprezentanții guvernului și oameni de afaceri oneroși.

Dacă ministrul Mediului nu va dori să ofere explicațiile publice care se impun atunci, în calitate de președinte al Comisiei pentru mediu, voi folosi toate instrumentele legale și parlamentare de care dispun pentru aflarea adevărului. Acuzațiile împotriva Cristianei Palmer și a colaboratorilor săi de la Ministerul Mediului sunt prea grave pentru a fi ascunse sub preș.

Dacă se confirmă suspiciunile jurnaliștilor, atunci avem de-a face cu un jaf de proporții unde reprezentații Guvernului Cioloș, în loc să protejeze resursele naturale și pădurile României, au fost actori principali în jaful care se petrece”, detaliază PSD-ista.

Carmen Moldovan încheie, „adresându-i public Cristianei Palmer un răspuns onest, dacă este capabilă, la următoarele întrebări”:

  1. ”Ați făcut trafic de influență în favoarea proiectelor susținute de colegii dumneavoastră, milionari în euro, de la Fundația Conservation Carpathia?
  2. Ați făcut trafic de influență pentru proiectul constituirii Parcului Național Făgăraș, o afacere controlată în totalitate de prietenii dumneavoastră de la Fundația Conservation Carpathia?
  3. Cum ați fost recompensată pentru devotamentul arătat?
  4. Aveți de gând să vă dați demisia din calitatea de ministru al Mediului sau vă așteptați ca prietenii dumneavoastră să vă apere?
  5. De ce nu ați reacționat public la acuzațiile care vi se aduc, din moment ce ele aduc atingere gravă instituției pe care o conduceți?
  6. Ați informat primul-ministru despre acuzațiile aduse împotriva dumneavoastră? Este dispus să tolereze în guvernul său încă un ministru pentru protejarea marilor interese private?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *