Skip to content
Politică

Un nou SCANDAL zguduie USR-ul lui Barna: amânarea validării lui Nicușor Dan drept candidat la primărie, motiv de REVOLTĂ în partid

GreatNews.ro

Ziua și scandalul în Uniunea Salvați România (USR), partidul condus de Dan Barna. Mai mulți membri ai Biroului Național (BN), conducerea centrală a USR, sunt revoltați după decizia de amânare a desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor.

Ei acuză majoritatea fragilă controlată de Dan Barna că vrea practic să îl scoată pe Nicușor Dan din cursă pentru a-l favoriza astfel pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS.

”Toate alegerile în care sunt incluși non-membri se amână până va fi reglementat modul în care ei pot candida. BN se angajează să propună la primul CP un regulament în care non-membri și independenții să poată candida”, a fost deczia adoptată azi-noapte de conducerea centrală a USR. Consiliul Politic (CP) a fost convocat pentru data de 30 noiembrie, după alegerile prezidențiale.

PSnews.ro a scris în urmă cu câteva zile despre cum filiala USR București a votat 73% DA să ia în discuție susținerea candidatului independent Nicușor Dan la primăria Bucureștiului.

DETALII AICI: O primă victorie pentru Nicușor Dan: USR București a decis cu o majoritate covârșitoare să ia în calcul susținerea lui la primăria Bucureștiului

”Acest amendament (amânarea desemnării canddaților care nu sunt membri USR – n. red.) putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f”, a scris europarlamentaur USR Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al formațiunii, pe un grup intern de comunicare al partidului.

”Dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani”, a scris și deputatul Tudor Benga, membru în conducerea centrală a USR.

Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR”, a fost reacția senatorului Cristian Ghica, membru și el în BN al USR.

”În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează (…) 13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS (13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere”, a scris și Dumitru Dobrev, membru al conducerii centrale a partidului.

Ce transmitea joi dimineață USR

Într-un comunicat oficial, transmis joi dimineață de USR, se precizează că era necesară această amânare deoarece nu există prevederi statutare referitoare la susținerea de către partid a unor candidați independenți, cum este Nicușor Dan, și că este nevoie de adoptarea unui regulament în acest sens.

Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicuşor Dan, de exemplu, va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria Bucureşti, iar USR va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susţinere”, precizează ccomunicatul USR”, se precizează în comunicatul USR.

În schimb, contestatarii deciziei luate de BN sunt contraziși de unul dintre cei care au votat pentru amânarea desemnării candidaților independenți, Cristian Moș, care explică, pe același grup intern de comunicare, că este necesar un regulament pentru susținerea respectivilor independenți, în caz contrar candidaturile acestora putând fi contestate.

”Multă emoție pentru… nimic (…) Comitetul Politic este singurul organism statutar care poate aproba regulamentele de alegeri și care poate decide asupra alianțelor și asocierilor politice și electorale. Ca urmare a adoptării acestui Regulament, Nicușor Dan va avea șansa de a propune USR candidatura sa ca independent (…) Susținerea unui candidat extern, care aparține altui partid, sau care este independent, este de competența Comitetului Politic care trebuie să decidă acest lucru printr-un regulament. Cum ar putea fi altfel?”, a scris Moș.

”Dacă nu ar fi fost cazul înscrierii lui Nicușor Dan în cursa internă din USR, această decizie ar fi avut probabil unanimitate și ar fi părut firesc oricui că e nevoie de un cadru pentru ca un non-membru să poată fi susținut de USR și că o persoană externă nu se poate pur și simplu înscrie în alegerile interne din USR. Deci, dragi colegi, hai să lăsăm emoțiile și victimizările inutile. Nicușor Dan poate candida în cadrul unui regulament pe care Comitetul Politic îl va adopta. Asta a decis Biroul Național”, a conchis el.

Mesajele de revoltă postate pe grupul intern de comunicare al USR:

Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte USR:

Subiectul moratoriului de alegeri. Ei bine, acesta a fost punctul central al serii.

Am stat în biroul meu foarte târziu, făcând pe cei 100 de coordonatori de campanie să aștepte, discutând despre cum nu poți să oprești toată viața partidului și implicit toate voturile pe nominalizări pentru locale.

Cel mai tare mă frustrează că Președintele nu înțelege că aceste desemnări democratice sunt o VICTORIE pentru USR, nicidecum un cost.

După ce am respins moratoriul propus cu aplomb de colegul Bulai, ei bine șoc: votăm din nou pe o mică, dar importantă variațiune, care nu se găsea pe ordinea de zi.

Votăm același lucru, numai că pentru situațiile unde apar candidați independenți.

Acest amendament putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f.

Cei 13 au înțeles mesajul și au votat pentru, răsturnând practic primul vot și îngropând șansele Bucureștiului de a mai avea o dezbatere reală. Mă întreb însă și în rest ce o să se întâmple.

Tudor Benga, deputat, membru al BN al USR:

E ora 3 dimineața. Am început ședința BN la ora 17, deci acum circa zece ore. Tot ce țin neapărat să zic acum, în noaptea asta, este următorul lucru: dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani.

Cristian Ghica, senator, membru al BN al USR:

Sunt revoltat pe decizia celor 13 din BN din seara asta, nu doar pentru că e vorba de Nicușor Dan, ci pentru că e plină de batjocură: batjocură la adresa membrilor USR București, batjocură față de nașterea acestui partid, față de principiile care ne-au adus împreună.

Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR, la care eu și alții ținem. Nu știu dacă din ură față de Nicușor sau din invidie: că n-au avut ei ideea USR sau că n-au avut curajul să meargă atât de departe.

Dumitru Dobrev, membru al BN al USR:

În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează. Au decis că toate alegerile care includ non-membri să fie amânate până va fi reglementat modul în care aceștia pot candida.

13 membri BN au decis astfel să împiedice procesul intern de desemnare a candidatului pentru Primăria Generală a Municipiului București.

13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS.

13 membri BN au decis că autonomia filialelor nu este esențială.

13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere. A contat doar dorința de a împiedica participarea lui Nicușor Dan la procesul intern de desemnare a candidatului pentru București.

Cristian Moș, membru al BN al USR:

Multă emoție pentru… nimic

Ce am decis astă seară în BN?

Că este necesar un Regulament pentru susținerea candidaturii independenților. Cum ar putea fi altfel? Ne-am pierdut sensul realității?

În lipsa unui asemenea regulament, deciziile filialelor locale ar putea fi deschise contestărilor din punct de vedere statutar și legal. Și cum e faza asta cu un partid în care nu contează dacă ești membru sau nu?

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic pentru data de 30 noiembrie pentru discutarea acestui regulament. Comitetul Politic este singurul organism statutar care poate aproba regulamentele de alegeri și care poate decide asupra alianțelor și asocierilor politice și electorale. Ca urmare a adoptării acestui Regulament, Nicușor Dan va avea șansa de a propune USR candidatura sa ca independent.

USR poate susține candidatura persoanelor care nu sunt membre ale USR la primării, consilii locale, județene, etc, dar într-un cadru reglementat. Au apărut cazuri în care membrii care și-au dat demisia sau membrii care sunt în prezent suspendați (prin sancțiune) intenționează să candideze intern.

Statutul are prevederi legate de alegerea candidaților dintre membrii USR.

Același Statut are prevederi legate de alianțe și asocieri politice care sunt de competența Comitetului Politic.

Susținerea unui candidat extern, care aparține altui partid, sau care este independent, este de competența Comitetului Politic care trebuie să decidă acest lucru printr-un regulament. Cum ar putea fi altfel?

Este necesar un Regulament adoptat de CP care să prevadă în cel fel USR poate susține candidatura unei persoane care nu este membru al partidului.

Spre exemplu, probabil că în acest Regulament, ar fi interzisă susținerea membrilor excluși sau membrilor suspendați ca urmare a unor sancțiuni. Alte prevederi privind susținerea unui candidat independent ar putea fi legate de semnarea unui angajament de respectare a valorilor și principiilor USR sau condiționarea de un vot intern al forului competent asupra susținerii.

Toate astea nu sunt logice?

Sunt deja câteva cazuri de candidaturi și intenții bizare anunțate (foști membri sau membri în prezent sancționați cu suspendare), și un caz celebru. Dacă nu ar fi fost cazul înscrierii lui Nicușor Dan în cursa internă din USR, această decizie ar fi avut probabil unanimitate și ar fi părut firesc oricui că e nevoie de un cadru pentru ca un non-membru să poată fi susținut de USR și că o persoană externă nu se poate pur și simplu înscrie în alegerile interne din USR.

Deci, dragi colegi, hai să lăsăm emoțiile și victimizările inutile. Nicușor Dan poate candida în cadrul unui regulament pe care Comitetul Politic îl va adopta. Asta a decis Biroul Național.

Această situație tensionată din USR a atras atenția și jurnalistul Oreste Tedoorescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

„REVOLTĂ în USR! Barna, acuzat că a devenit sclavul lui Cioloș și-l scoate pe Nicușor Dan din cursa pentru Primăria Capitalei favorizând candidatul PLUS! Amănunte INCENDIARE!

PS: aștept comentariile agramat-agresiv-anonime ale trollilor trotskisti! Asta ma amuza cel mai tare… ăștia sunt oamenii noi in politica…”, a scris jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *