Skip to content
Politică

Un nou scenariu negru pentru Iohannis. Ce se poate întâmpla cu acesta, chiar dacă câștigă prezidențialele

Situația prezidențiabilului ACL, Klaus Iohannis, în raport cu procesul cu ANI, privind incompatibilitatea acestuia, pare să fie una extrem de complicată. 

După ce Instanţa Supremă a admis marți cererea ANI, decizând să judece recursul făcut de inspectorii de integritate, a apărut următoarea întrebare: ce se va întâmpla dacă Iohannis va câștiga alegerile prezidențiale și apoi va fi declarat definitiv incompatibil sau ce se va întâmpla dacă Iohannis va fi declarat incompatibil cu doar câteva zile înainte de scrutinul prezidențial din 16 noiembrie.

Deputatul PSD, Florin Iordache, a explicat miercuri la RFI că, în cazul în care va câştiga prezidenţialele, liberalul Klaus Iohannis nu va putea deveni preşedinte dacă instanţa îl declară incompatibil până la alegeri. Iordache a arătat că, într-un asemenea scenariu, Curtea Constituţională nu-i va valida mandatul de şef al statului.

Deputatul PSD a mai adăugat faptul că Iohannis va putea candida la alegerile prezidenţiale chiar dacă ICCJ îl va declara incompatibil până la scrutin.

„Bineînţeles că da, dar dacă cumva ar ieşi preşedinte, Curtea Constituţională, cea care validează până la urmă alegerile, nu-i va valida mandatul. Dar vă daţi seama că dacă deja va intra în competiţie şi în acel moment ne apropiem de primul tur al alegerilor, va fi o lovitură pentru dumnealui”, consideră Florin Iordache.

Întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care verdictul de incompatibilitate vine după alegeri, iar Klaus Iohannis devine preşedinte, deputatul PSD a făcut referire la cazul europarlamentarului Mircea Diaconu. 

„Şi în cazul Mircea Diaconu a fost o întreagă discuţie. Dacă alegerile sunt validate, clar, acest verdict va fi pus în aplicare după terminarea mandatului, deci peste cinci ani de zile. Ştiţi că a fost o întreagă discuţie, dacă Mircea Diaconu care a participat în alegeri, a câştigat, a luat un mandat de europarlamentar şi apoi până la urmă s-a constatat că era în stare de incompatibilitate”, a spus Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *