Skip to content
Opinii & Analize

Un nou serial se toarnă în studiourile Mosfilm. Aventurile lui Putin la București, episodul I

Avem de vreo 200 de ani relații diplomatice cu Rusia, spune ideologul lui Putin venit la București, aparent, să-și lanseze o carte. Relații din care am ieșit zdrobiți mai tot timpul, asta am adăugat eu. Ideologul a nuanțat totuși și a afirmat că, într-adevăr, Rusia nu s-a comportat întotdeauna bine cu mica Românie. Ce noutate, riscam să rămânem cu idei greșite despre Basarabia și 50 de ani de comunism!

Aleksandr Dughin, despre el este vorba, reprezintă alter ego-ul lui Putin. Într-o altă viață Dughin și-ar fi dorit să fie țar, Putin poate călugăr mistic în tradiția lui Răsputin. Cei doi se completează perfect în această nouă realitatea în care Rusia dorește, și reușește se pare, să devină o nouă superputere globală. Ideologul și brațul înarmat al Noului Imperiu țarist vorbesc două limbi, una a culturii și filosofiei euroasianiste, cealaltă limba războiului, a cizmei cazace care zdrobește gâtul dușmanilor. Cei doi joacă de fapt sceneta polițistul bun, polițistul rău. La lansarea de carte de la sala Dalles unde a prestat Dughin sper ca SRI să-și fi trimis niște agenți, care să facă o analiza a discursului său de peste o oră. Sper ca SRI sa aibă angajați care sa fi citit ceva din opera complexă a lui Dughin pentru că politicenii noștri sfertodocți să fie informați despre nocivitatea ideilor acestui Dughin. Pentru că Iohannis & Clasa politică, la ce fel de prestații au, cu siguranță au citit în ultimii ani doar meniuri de restaurant. De la Iohannis am așteptări mai mari, dar nici el nu pare mobilat defel, iar consilierii săi sunt de toată jena. Hellvig a mai citit ceva la viața lui, a făcut școală bună la Cluj. Problema e cât poate înțelege mintea odihnită a lui Iohannis și cât îl lasă Merkel pe Iohannis sa înțeleagă.

Ce s-a văzut la o prima privire de ansamblu după vizita lui Dughin: venit la București, ideologul lui Putin, spune că ne iubește cultura, că este cea mai originală și fascinantă din această zonă a Europei. Că suntem frați de suflet, noi românii și rușii. Dughin a vorbit despre Blaga, Eliade și Culianu gâdilindu-ne orgoliul nostru de cultură mică dar vivace. Dughin însă a venit de fapt, la fel ca mulți alții în istorie, să ne dea o veste și sa ne facă o propunere. Aparent, ideologică, de fapt una geopolitică. Dughin spune oarecum pe bună dreptate că România se află la graniță, așezată exact între două lumi: de-o parte este viitoarea Eurasie – noul imperiu rus, de cealaltă parte tabăra nord-atlantică, la mijloc ar fi bătrâna Europa. Ideea este că în scurt timp trebuie să alegem, de partea cui ne situăm. Cultural, spiritual și istoric spune Dughin voi romanii sunteți de partea euroasiatică, aveți afinități cu popoarele slave, deci sunteți poziționați greșit în istorie alături de NATO. Despre Uniunea Europeană ideologul lui Puțin ne spune că este o creație a globalismului SUA și că acest proiect este pe cale să se încheie. Cei puternici din vechea Europa – Germania, Franța, Olanda dau semnale că se vor desprinde din construcția UE și că, în același timp, vor să iasă de sub patronajul Statelor Unite. Recenta întâlnire dintre Merkel și Trump a fost o mostră de umilință față de Germania cum rar am asistat în istoria recentă. Trump a batjocorit-o pe Merkel pentru a transmite un mesaj: noi suntem băieții care vă protejam, voi nu plătiți nimic pentru securitate, dar faceți bani pe spatele nostru prin produsele pe care ni le vindeți. Situația asta se încheie aici, a transmis Trump. Fiecare este pe cont propriu, și dacă mai vreți NATO puneți mâna și plătiți: factura Germaniei este de circa 300 de miliarde. O factură pe care Trump ar fi avut impertinența să i-o arunce pe masă, la propriu, cancelarului german.

Rusia nu va ataca niciodată militar România, ne mai transmite Dughin care, vă repet, a venit chipurile să-și lanseze o carte la București. Însă ne-a transmis pe bandă rulantă mesaje despre ce ar trebui sa facem cu destinul nostru. Mai bine o țară cu o identitatea națională bine definită în Europa Națiunilor – sub tutela puterii regionale ruse decât o colonie globalizată a puterii nord-atlantice, care vrea să vă distrugă identitatea. Acesta este în esența oferta lui Putin pentru România transmisă prin vocea lui Dughin. Dacă nu? Dacă nu, ce? Asta Dughin nu ne-a mai transmis. Urmează să aflam.

Bunicul meu a murit dar a apucat să-mi povestescă ce a însemnat Rusia pentru România la începutul secolului trecut. Urmează așadar zile grele pentru noi, personal însă cred că nu trebuie să acceptam nimic de la ruși, absolut nimic.

PS: sunt pasionat de ciudățenii. De exemplu, cum se face că de doi ani cel puțin postul de televiziune Digi 24 TV este principalul canal media care îl promovează pe Dughin, ideologul lui Putin, dar și pe ambasadorii Rusiei la București. Cum se face că Digi 24 Tv este principalul canal de propagandă al lui Iohannis, al lui Kovesi, al lui Coldea pe vremuri. De ce patronul Digi 24 TV este prieten de-o viața cu Marius Vizer, omul lui Putin? Și multe altele care vor ieși la suprafață …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *