Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon Technologies (RTX) în vederea furnizării României de sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot, anunță vineri The Defense Post. Termenul de finalizare al contractului este 31 decembrie 2029.
Suma contractată acum va fi plătită companiei de către Statele Unite, dar mai apoi România va semna direct cu guvernul american un contract de plată pentru sistemul Patriot, urmând a se stabili ulterior cât va avea de plătit efectiv țara noastră și din ce fonduri. România a anunțat că dorește să apeleze la fonduri externe nerambursabile pentru această achiziție. Norvegia deja a anunțat că va susține cu 147 milioane de dolari achiziția.
Site-ul specializat în probleme militare amintește că acordul va marca a treia livrare de sisteme Patriot făcută către România de SUA, după achizițiile anterioare din 2017 și 2020.
Noul contract acordat de Pentagon celor de la Raytheon Technologies, una dintre cele mai mari companii de armament din lume, va acoperi unități de tragere, care includ radare avansate, stații de control și rachete de interceptare.
Pete Bata, vicepreședintele Raytheon pentru afaceri internaționale, a afirmat într-o declarație pentru The Defense Post că noul contract va permite României să își protejeze mai bine cetățenii și infrastructura critică în contextul unor „amenințări în escaladare în regiune”.
„[Raytheon] este angajată să furnizeze României capabilități antiaeriene integrate avansate și de apărare cu rachete”, a mai spus acesta.
Raytheon spune că va lucra cu companii românești / Termenul de finalizare al contractului pentru noul sistem Patriot: 2029
Raytheon a declarat, de asemenea, că va colabora cu companii locale de armament pentru a asigura un lanț de aprovizionare adecvat pentru sistemele Patriot destinate României.
„Patriot este baza apărării aeriene pentru 19 țări, iar sistemul continuă să-și demonstreze eficacitatea împotriva amenințărilor aeriene avansate și a atacurilor complexe masive”, afirmă Raytheon Technologies.
Anunțul privind atribuirea contractului a fost publicat pe site-ul Departamentului Apărării de la Washington, care notează că termenul pentru finalizarea sa este 31 decembrie 2029.
România anunțase că va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile” după ce a donat unul Ucrainei
România a donat un sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina în luna septembrie. Costul donației suportat de România a fost estimat de MApN în proiectul de lege la circa 60 de milioane de dolari.
MApN susținea însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.
Pentru achiziția unui nou sistem Patriot și-a anunțat până acum ajutorul financiar Norvegia: 127 milioane de dolari.
„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot (…) Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul lui octombrie, după un nou atac aerian rusesc.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News