Skip to content
Politică

Un nou SONDAJ agită spiritele: PNL, cot la cot cu PSD. SURPRIZA de pe locul 3

Ordinea.RO

Intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare arată o luptă cot la cot între un PSD care se prăbuşeşte şi un PNL în plină revenire, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research. USR şi PLUS, care au fost măsurate separat, au 10%, respectiv 7%.

Cercetarea sociologică a INSCOP Research arată că românii care îşi exprimă clar o opţiune de vot, reprezentând 54,5% din eşantion, 27,8% ar vota cu PSD, iar 26,7% cu PNL. După cum arată graficele din studiu, PSD a ajuns să scadă constant din iulie 2017, când avea o intenţie de vot de 44,7%.

În sondajul prezentat de INSCOP Research urmează în intenţia de vot USR, cu 10%, ALDE cu 9,2% şi PLUS cu 7%. „De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR şi PLUS pentru formarea Alianţei 2020, motiv pentru care cele două formaţiuni au fost testate separat“, explică autorii studiului.

Pragul electoral ar mai fi depăşit de Pro România, care e cotată cu 6,6% din intenţia de vot, şi UDMR care ar obţine 5,1%. Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot doar 4,4% dintre respondenţi, adică este sub pragul electoral, însă o posibilă intrare în luptă a lui Traian Băsescu ar putea schimba situaţia.

Metodologie

Opțiunile de vot publicate în cadrul acestui studiu sociologic reflectă opiniile alegătorilor raportate la un eșantion reprezentativ de aproape 55% din populația cu drept de vot rezidentă în România. La alegerile europarlamentare din luna mai 2019, intenția de vot va fi influențată suplimentar de numeroși factori precum activitatea partidelor politice, evenimente de impact pe agenda publică, lista finală de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua votului sau volumul voturilor din afara țării.  

Conform datelor prezentate, cel puțin șase partide și alianțe politice românești au șanse ridicate de a trece pargul electoral și a trimite reprezentanți în Parlamentul European.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionaului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1080 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *