Skip to content
Politică

Un nou SONDAJ zguduie scena politică: la cât a ajuns PNL. UDMR, peste PRO România, PMP și ALDE

report.az

Liberalii au scăzut în sondaje cu 15 procente de când administrează criza din sănătate, determinată de pandemia de coronavirus, potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale și obținut în exclusivitate de PSnews.ro.

Sondajul realizat în perioada 1-7 mai 2020, sub coordonarea sociologului Bruno Ștefan, indică faptul că PNL este cotat cu 32,7% din intenția de vot pentru alegerile locale. În schimb, PSD înregistrează o creștere de peste cinci procente, fiind cotat cu 25,3% din intenția de vot.

O ușoară creștere se remarcă și la alianța USR-PLUS în opțiunile alegătorilor, aceasta fiind poziționată pe locul 3, cu 19,8% intenție de vot.

Marea surpriză o reprezintă, însă, UDMR, partidul fiind cotat cu 5,9% din intenția de vot, formațiunea politică situându-se chiar peste PMP, PRO România și ALDE. Totodată, potrivit datelor obținute de BCS, 27% dintre cei intervievați se declară nehotărâți.

Iată cum arată clasamentul:

PNL 32,7%

PSD 25,3%

USR-PLUS 19,8%

UDMR 5,9%

PMP 5,3%

PRO ROMÂNIA 5,2%

ALDE 1,7%

Detalii despre sondaj

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare), cu 5 tipuri de localități urbane și regionale. Au fost realizate în plus 155 interviuri românilor aflați în diaspora (10%).

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,7% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,7% și doar 5 vor da cifre cu erori mai mari. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe și ocupații.

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online și prin telefon, persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

Persoanele intervievate domiciliază în 148 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat prin telefon (75%) și online (25%). Operatorii de interviu și coordonatorii BCS au trimis SMS și mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje și care fuseseră selectați prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secții de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecție a participanților la cercetare. În diaspora și în anumite comunități, în care sondajele prin telefon s-au desfășurat cu dificultate (de ex. în comunitatea maghiară, în rândul oamenilor cu studii elementare, în rândul agricultorilor, etc), sondajele s-au realizat online, un link cu chestionarul fiind postat pe câteva pagini de Facebook și trimis pe mail sau sms unor oameni selectați aleator.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, Eugen Galitu și Călin Roșu.

2 comentarii la “Un nou SONDAJ zguduie scena politică: la cât a ajuns PNL. UDMR, peste PRO România, PMP și ALDE

  1. M-am saturat de toate aceste sondaje care evită să publice procentul PNȚCD! 3% votează „alt partid”, aproape dublu față de scorul ALDE, și cu toate astea tot ALDE apare în sondaj. E manipulare ieftină, sondaj de doi bani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *